Den nyrestaurerte husrekken i Nøstegaten i Bergen der bordellet «Vestindien» hold til i det hvitmalte huset. Bildet er fra åpningen 26. september 2015. | © Terje Gammelsrud

Restaurert bordellkvartal i Bergen

Skrevet av: Terje Gammelsrud

Publisert:
Sist oppdatert:

Lokalene til hva som kan bli et bordellmuseum i Bergen er offisielt åpnet i nyrestaurerte 1600-tallsbygninger i Nøstegaten.

En hel husrekke som stod i fare for å bli revet er nå sikret for ettertiden, og Roger Iversen som har vært primus motor i prosjektet og som egenhendig har stått for mye av den imponerende restaureringsfinishen, håper bygningene etter hvert kan benyttes til aktiviteter som både fremmer god seksualitet og kaster lys over seksualitetens mer skyggefulle historie.
 
«Foreløpig kan vi dessverre ikke kalle det et museum», sa tidligere førstearkivar ved Statsarkivet i Bergen, Christopher John Harris, da han hilste velkommen til åpningsfest i huset der bordellet Vestindien hold til frem til 1876. «Her er ingen originale gjenstander, for inventaret ble som oftest knust i slagsmål. Men kanskje kan det komme til noe senere. Dette er i alle fall bare en begynnelse.»
 
Harris beskriver det gamle etablissementet som av aller verste slag. «Her var verken rød plysj eller annen glamour. Her var fattige unge piker som ble tvunget til å selge sin kropp for å overleve. Her var vold, overgrep og sykdommer, mens bordellmammaer i følge skattelistene fra 1800-tallet kunne tjene godt.»
 
Lokalene rommer nå en imponerende utstilling om prostitusjonens historie i Bergen, laget av Harris og Gro Elisabeth Bastiansen. Utstillingen er inntil videre bare åpen etter avtale (ring Roger Iversen på telefon 996 26 996).
 
Cupidos innvielsesgave er fire tonn Cupido Vintage - blader av eldre Cupido-årganger som blir et bidrag til museets erotiske samlinger.















 
Kvartalet i Nøstegaten før rehabiliteringen
© Roger Iversen














 
Kvartalet i Nøstegate der bordellet Vestindien holdt til frem til 1876.
Statsarkivet i Bergen
 

 Les også:
Knallharde krav til Bergens prostituerte
I 1883 innførte politikammeret i Bergen spesielle forskrifter for byens prostituerte. Det var tydelig at de skulle kjenne sin plass i samfunnet.

Hvorfor gikk det så galt med Lambertine?
Og kunne indremisjonæren Lars Oftedal ha reddet henne fra bordellet «De Fire Løver»? Det er boken «Bergen var opfyldt med Bordeller» som stiller spørsmålene.

Relaterte artikler