Nytt nummer ute nå!

Sannheten om syfilis

Publisert: 17.07.2017 kl. 00:00 | Oppdatert: 17.07.2017 kl. 09:03

Syfilis er en eldgammel sykdom, men det er ikke lenger dekning for at det var Columbus sine menn som brakte den til Europa.
Ingen vil ha farskapet til den seksuelt overførbare sykdommen som starter med sår på kjønnsorganene, og som ubehandlet kan ende med sinnssykdom, men nå er forskerne i gang med å undersøke hvor syfilis egentlig kommer fra.

Hovedkampen står mellom Amerika og Europa, og forskerne har undersøkt til sammen 403 skjeletter fra forskjellige tidsepoker og områder for å finne svaret. Hovedteorien er at syfilis oppsto i Amerika, og at Christofer Columbus’ menn brakte sykdommen fra Karibia til Europa i 1493.

Det er hevet over enhver tvil at syfilis var utbrett i Amerika før Columbus, men nå har forskere funnet at et skjelett fra Europa, tidfestet til en gang mellom det andre og sjette århundre, også viste tydelige tegn på medfødt syfilis. Resultatet, omtalt i The Journal of Sexual Medicine, styrker derfor historien til de som ikke er villige til å gi Amerika skylden for syfilisens utbredelse i Europa.
© Corbis/All Over Press

 
En historie om gonoré og syfilis
Et tema proppfullt av fortielse og bortforklaringer. Ikke kan vi legge skylda på Columbus, og ikke kan vi klandre Ibsen.Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 1/2015.