Taushet om mindre penis etter kreftoperasjon

Publisert:
Sist oppdatert:

Behandling av prostatakreft kan i noen tilfeller medføre at penis blir mindre.

I en studie, omtalt i det amerikanske tidsskriftet Urology, rapporterer amerikanske forskere at mange menn klager på krympende penis etter å ha fått livreddende kreftbehandling.
 
«Den mulige bivirkningen med redusert størrelse diskuteres sjelden med pasienten, så det kan være veldig opprivende for noen menn når dette skjer,» sier kreftforsker Paul L. Nguyen.
 
Her til lands er prostatakreft den kreftformen som rammer flest norske menn, med rundt fire tusen tilfeller i året. Hvert år dør cirka tusen menn av denne kreftformen. I motsetning til brystkreft, som det snakkes mye om, er prostatakreft omgitt av taushet.
 
Mindre penis er ikke en vanlig bivirkning etter behandling for prostatakreft. Det er mer vanlig med unormal tretthet, urinlekkasjer eller mindre sexlyst, ereksjonsproblemer og impotens.

 
«Likevel er muligheten for noe mindre penis etter behandling velkjent blant leger og kirurger,» ifølge Nguyen, som er tilknyttet amerikanske Dana-Farber/Harvard Cancer Center, og er en av forfatterne bak studien. Av til sammen 948 prostatakreft-rammede menn som ble intervjuet av forskerne, klagde 25 av dem over at penis hadde blitt mindre etter endt kreftbehandling.

Pasientene som hevdet dette hadde alle fått gjennomført en såkalt radikal prostatektomi, som vil si at hele prostatakjertelen fjernes kirurgisk. I tidligere studier der forskere har målt penis før og etter inngrepet, har reduksjonen vært på rundt én centimeter i snitt. Årsaken til krympingen er uklar, men det kan blant annet dreie seg om tap av vev etter operasjonen.

 
«Prostatakreft er blant de få kreftformer der det finnes valgmuligheter for pasienter med hensyn til behandlingsform. Derfor kan det også bli et vanskelig valg. Denne studien viser at i de tilfeller der penis kan bli mindre, så påvirker det pasienten og hans livskvalitet. Dette er noe som bør tas opp i forkant,» sier Nguyen.
 

Relaterte artikler