Nytt nummer ute nå!
Leger kan nå rekvirere sexhjelpemidler til funksjonshemmede. NAV tar regningen. Cupidos MX Fighter står på godkjent-listen.

Sex på resept

Publisert: 05.01.2012 kl. 00:00 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 13:27

Forfatter: Hanne Grasmo
Helsedirektoratet og NAV har endelig fulgt opp stortingsvedtaket fra 2002: Alle funksjonshemmede har rett til et sexliv.
Cupido jobbet tett opp mot Helsedirektoratet da vi i Cupido 5/2010 skrev om funksjonshemmede og seksualitet. Hverken Helsedirektoratet eller NAV hadde tydeligvis skjønt at en ordning for rekvirering av sexhjelpemidler ikke var på plass.

I september 2010 kom imidlertid brevet med den gledelige nyheten: Alle norske leger kan nå rekvirere sexhjelpemidler til mennesker med varig funksjonshemming, direkte fra leverandørene!

Cupido-leker til ­legekontorene
Det er kun noen få, større, hjelpemidler hvor det offentlige har avtale med faste leverandører. Men for manuell penispumpe, for eksempel Fleshlight vibro, massasjeapparater som MX Fighter og alle klitoris-vibratorer, er det fritt fram for den som trenger hjelpemidlet å fortelle legen hva han eller hun vil ha. Habiliteringstjenestens sexologer har god greie på dette, og kan være veivisere i leketøysjungelen.

Cupido har samarbeidet med NAV en stund, og har noen (og snart flere) produkter i NAVs hjelpemiddeldatabase. Så nå venter vi bare på å få inn de første NAV-skjemaene fra legene.

Byråkratisk hinderløp
Men helt lett skal det ikke være for legene. Et byråkratisk hinder er lagt ut: Legene må innhente anbud fra tre ulike leverandører før de får lov å kjøpe inn en dildo, en klitorisvibrator eller et massasjeapparat. Og det må være spesialister som har fastslått at pasienten trenger et hjelpemiddel for å ha et fullverdig sexliv.
Cupido er også spent på hvor god informasjon legene får om ordningen.

Hjelpemiddeldatabasen, hvor alle hjelpemidler skal legges ut, er ikke mye brukt, og heller ikke særlig funksjonell.


Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 9/2010.