Nytt nummer ute nå!

Seksuallivet til Jensen ikke tema på fredagsmøtet

Publisert: 23.10.2014 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 14:35

Forfatter: Hanne Grasmo
Det er i Danmark strenge krav til utredning og planlegging før en funksjonshemmet tilbys seksuelle hjelpemidler eller direkte seksuell hjelp.
– Ifølge den meget gode danske ”Veileder” (retningslinjer for hvordan man behandler seksualitet i offentlig tjenesteyting), er det et sterkt krav til vern om privatlivet til den funksjonshemmede, sier den danske spesialisten på funksjonshemmedes seksualitet, Karsten Løt.
 
– Færrest mulig skal involveres. Seksuallivet til Jensen skal ikke være tema på fredagsmøtet for hele avdelingen! Men en plan som involverer seksuelle hjelpemidler eller direkte seksuell hjelp, skal alltid godkjennes av nærmeste leder.
 
Han beretter om gode medarbeidere som har fått store problemer fordi de skulle være snille mot en beboer

­– Jeg innprenter dem jeg veileder i helsevesenet at hvis de ser så mye som en rykning i en tå som kan tolkes som motstand mot tiltaket vi har satt i gang, så skal man umiddelbart stoppe! sier Karsten Løt som beretter om gode medarbeidere som har fått store problemer fordi de skulle være snille mot en beboer, hjelpe ham eller henne med å leve ut sine seksuelle behov - uten å ha en godkjent plan for det.
 
– Men så er de blitt tatt på fersken idet de masserer fram en orgasme, eller fru Pedersen har fortalt dette til andre hjelpere. Dette blir anmeldt som overgrep.
 
For å beskytte både beboeren og den ansatte er det derfor strenge krav til utredning, samtykke og godkjente planer. Slik er det både i Norge og Danmark.
 

Les også:
En hjelpende hånd?
I Danmark kan en funksjonshemmet betale for seksuelle tjenester. – Jeg synes dere i Norge ikke anstrenger dere nok. Sier dansk ekspert.

Fra Cupidos arkiv:
Funksjonshemninger og seksualitet

Funksjonshemmede har seksuelle behov - og seksuelle rettigheter. Det er ikke alltid omgivelsene tar hensyn til det.Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 5/2010.