© Andrey_Popov / Shutterstock / NTB scanpix
© Andrey_Popov / Shutterstock / NTB scanpix

Slik kommer dere nær hverandre i parforholdet igjen

Skrevet av: Birgit Hauger

Publisert:
Sist oppdatert:

Vi ser det overalt, det formelig lyser mot oss hvor enn vi snur oss, disse tre bokstavene som danner det magiske ordet: Sex. Sex. Sex. Sex.

Sex er hele tiden i fokus, det er det ingen tvil om, og fokuset på sex og det seksuelle øker i takt med tilgangen og menneskets frigjorthet. Så tabu, så privat, så nært, og likevel så mystisk. Men hva gjør man da «tørketiden» har vist sitt sanne jeg, og det er både år og dag siden man var nær sin partner, både seksuelt men også fysisk? Ulike stillinger, forskjellige leketøy og sex på nye steder. Man skal visstnok prøve hele kamasutra for å bli god i senga. Det er ikke rart at skammen kommer krypende under huden og forteller at man ikke engang strekker til i samlivet når man ikke får det til. Men, hvordan er det mulig å komme nær hverandre igjen?

«Tørketid»

Virkeligheten er slik at alle par opplever perioder hvor seksualitet og intimitet føles som et ork, eller hvor man ikke tenner på partneren sin. Mange mennesker opplever helsemessige utfordringer som gjør intimitet utfordrende, og det kan være perioder der sex ikke er mulig å gjennomføre. Det betyr ikke at det er noe feil med deg eller dere som par, dette er helt vanlig og noe alle vil oppleve i perioder i livet. Småbarnsperioden for eksempel, er ikke akkurat tiden hvor sex er øverst på prioriteringslisten, ei heller perioder hvor det er eksamener, flytting, økonomiske vanskeligheter, sykdom, småbarnstrass, tenåringstrass, familiekonflikter, ja eksemplene kan nevnes i fleng.

En studie av sexolog og seksualvaneforsker Bente Træen og psykolog Frode Thuen viser at krangling, lite fysisk og mental nærhet og dårlig sexliv er blant de vanligste grunnene til samlivsbrudd hos de under 50 år. Men det er dermed ikke sagt at man ikke kan finne tilbake til hverandre igjen.

Hvis det har vært en lang «tørketid» i parforholdet kan det være sårt og vanskelig å ta steget for å komme nær hverandre igjen, og da kan spesifikke øvelser hjelpe dere på veien til det. Selv om hverdagen er tøff er det nemlig likevel viktig å vekke de seksuelle og sensuelle følelsene gradvis, for jo lengere avstand dere har til disse følelsene, desto vanskeligere kan det bli å nærme seg hverandre igjen. Et viktig aspekt i dette handler om å aktivere hvordan nytelse kan motta og gis- uten sex! Ja du leste riktig – uten sex!

Bli med på en reise der nærheten og tilstedeværelsen er i fokus, og hvor enkle øvelser, også kalt sensitivitetsøvelser, kan hjelpe dere med å finne tilbake til hverandre og vekke sansene til live igjen. Disse øvelsene kan også bane vei for en bedre kommunikasjon, i tillegg til mulighet for økt selvfølelse både med deg selv og i parforholdet. Øvelsene ble første gang brukt av seksualforskerne William Masters og Virginia Johnson, som i 1960-1990 årene lanserte banebrytende forskning på menneskelig seksualitet, og oppfant behandling for seksuelle lidelser/dysfunksjoner. Øvelsene har vært brukt i mange år for å hjelpe par til å finne tilbake til hverandre og øke lyst og nytelse.

Sex-forbud

Selv om dette kanskje høres rart ut skal dere i de neste trinnene ikke ha samleie i fokus, dere skal faktisk få «sex-forbud», for nettopp å øke fokus på erogene soner, berøring og å bedre kjenne etter hva det gjør med deg. Grunnen til dette er at berøring frigjør «kjærlighetshormonet» oxytocin, som er viktig både hos kvinner og menn. Studier viser at oxytocin bidrar til å fremme empati og kommunikasjon i et parforhold, i tillegg til at det gjør oss mer oppriktige om følelsene vi har, og vi blir mer bekreftende og sympatiske ovenfor hverandre. Dette fantastiske kjærlighetshormonet er helt sentralt i tilknytningsprosessen mellom to mennesker. Hvis du får en klem av en venn, eller en fremmed for den sakens skyld, så dannes det oxytocin i kroppen. Oxytocin er stressreduserende, det fører til følelser av velvære, ro og trygghet, og er et hormon alle mennesker trenger for å leve et godt liv. Hele hensikten med sex-forbudet er å redusere stresset og presset som mange opplever ved at intimitet «alltid» skal ende opp med sex.

Øvelsen trinn for trinn

Hvis dere vil «varme opp» med et bad eller en felles dusj kan dette være koselig å gjøre sammen, det viktigste her er at dere setter av tid til bare dere to – gjerne et par ganger i uken. Det er ikke slik at hvis man har gjort øvelsen en gang så er man i mål. Derimot så gjør øvelse mester som det så fint sies, og bør gjentas flere ganger for å få best effekt.

Det første trinnet går ut på at dere skal finne dere et hyggelig sted som dere føler dere trygge på. Et hyggelig sted kan for eksempel være soverommet, stuen, eller andre steder som dere foretrekker. Sørg for at det er en god atmosfære, slå av mobiler og andre forstyrrelser, tenn duftlys eller ta på rolig musikk hvis dere liker det, og demp gjerne belysningen. Når forberedelsene er klare skal dere starte opp øvelsen, der den ene skal massere og den andre skal ta imot, men det er ikke lov til å ta på kjønnsorganene til hverandre. Den som masserer bør bruke litt massasjeolje (for eksempel babyolje som fås kjøpt i dagligvareforretninger), og begynn først med å massere oljen over partnerens rygg, armer, rumpe, lår og legger. Partneren ligger på magen i en behagelig stilling og slapper av. Bruk god tid og smør godt over hele baksiden av partneren din, begynn øverst fra topp til tå og masser hele kroppen i sakte tempo. Når baksiden av kroppen er massert lenge og den føles avslappet skal den som mottar massasjen snu seg med framsiden opp. Bruk på nytt massasjeolje, og masser hele fremsiden på samme måte som på baksiden.

Forestill deg at du utforsker kroppen til partneren som om dette var den første gangen, vær nysgjerrig og vis at du ønsker at partneren din skal ha det godt. Bruk varierende trykk, og ulike bevegelser med fingrene dine, fra små og store sirkulære bevegelser til «lange tak». Bruk hele handa når du masserer, både fingrene, handbaken, negler og yttersiden. Det er også fint å variere «verktøy» man masserer med, for eksempel en rund sten, en fjær, et stykke silke, isbiter, ja her er det bare å slippe fantasien løs. Legg også merke til hva det gjør med deg å gi partneren din nytelse.

Den som mottar massasjen har i oppgave å slappe av, og skal kjenne etter hvordan kroppen føles, hva som er deilig, hvordan berøringen oppleves og uttrykke dette til den som masserer slik at dere kan bli godt kjent med hverandres nytelsespunkter og hva som føles behagelig.

Når massasjen er ferdig skal dere bytte plass og det er den andres tur til å motta nytelse. Bruk god tid, og forsøk å slappe av som best dere kan.

Den gode samtalen

Kommunikasjon i parforhold innebærer deling av opplevelser av meninger og følelser mellom dere. Hvis dere får til en god samtale etterpå kan det være en fin avslutning på øvelsen. Her kan dere snakke om hva dere likte, kanskje det var noen tanker, forestillinger eller inntrykk som dukket opp som det kan være fint å dele? Snakk gjerne om det. Hva gjorde det med dere?  Hva opplevde dere? Her kan det være fint å snakke om fine opplevelser dere har hatt tidligere også, hva som gjorde at den opplevelsen ble deilig, og hva dere ønsker av hverandre fremover.

En god samtale kan blant annet føre dere nærmere hverandre, og partneren vil føle seg viktig. Det handler også om å øve seg på å se den andre, og selv få en opplevelse av å selv bli sett. Ved å jobbe jevnlig med disse øvelsene dere nå har blitt introdusert for vil dere få trening i å gi og motta nytelse, og dere blir godt kjent med egne samt partnerens erogene soner. I tillegg kan dere få en bedre kommunikasjon om hva som føles godt, og ikke minst vil dere kunne nyte tiden sammen uten at samleie skal være et mål, eller fokuset, men der nærheten er førsteprioritet. Etter hvert kan en slik øvelse også vekke lysten på seksualitet dersom den har vært fraværende, noe svært mange par opplever.

Nå er øvelsene gjort – hva nå?

Ja, et samliv kommer ikke av seg selv – selv om man kanskje skulle ønske det. Det hadde jo vært behagelig, ikke sant? Men det er nå det starter, eller så er i alle fall mulighetene tilstede for at det kan bli en ny start mellom dere, hvor dere kan finne tilbake til nærhet og kommunikasjon igjen. Med på denne viktige reisen skal dere få seks tips som kan hjelpe dere med å holde fokuset på dere som par:

  1. Sett av tid. Vis at partneren er viktig for deg, vis at øvelsene dere nå skal gjøre sammen er viktige for dere som par, og at det har en vesentlig hensikt i deres forhold. Si gjerne høyt at du ønsker å prioritere «dere».
  2. Alle mennesker trenger å bli lyttet til, og det innebærer at begge parter må lytte da den andre snakker. Dette fremmer fokuset på den andre og gjør at man føler seg sett og viktig. Like viktig er kroppsspråket og hva man viser ovenfor partneren med kroppsspråket sitt.
  3. Vær nære. Vis at du ønsker å være nær partneren din, at du begjærer han/henne, og ønsker å dele denne stunden dere skal ha sammen.
  4. Vær rause. Vis at du verdsetter din partners nytelse, nettopp ved å gi nytelse og bruke god tid. På denne måten kan dere begge få slappet av og kjenne på at det bare er dere to, her og nå, i dette rommet.
  5. Gi hverandre tid. Gi øvelsen litt tid. Det er ikke sikkert den går som planlagt de første gangene, men ikke gi opp. Prøv igjen, og igjen, og la både hode og kropp få tid til å venne seg til øvelsen og dens hensikt.
  6. Vær nysgjerrig på partneren din. Bruk tid på å utforske kroppen til din kjære. Hver eneste krik og krok (bortsett fra kjønnsorganene) skal utforskes, og gjør dette som om du opplever den for første gang. Da vil du berøre partneren din med en entusiasme og glød som kan skape gode følelser og gjøre øvelsen til en positiv opplevelse for dere begge.

Så, sett av tid, inviter med din kjære, og: klar, ferdig, GÅ!

 

Birgit Hauger er utdannet sexolog og spesialsykepleier, og jobber som terapeut/høgskolelektor. Hun skriver blant annet artikler om seksualitet, intimitet og parforholdet.

 

Relaterte artikler