© Skynavin / Shutterstock / NTB scanpix

Hva leger og sykepleiere må vite om homosex

Skrevet av: Hanne Grasmo

Publisert:
Sist oppdatert:

Vet leger hvor mange tilfeldige partnere en gjennomsnitts homofil mann har? Eller har en kreftsykepleier peiling på hvor viktig sæd kan være i seksuell lek mellom menn?

Professor Woet Gianotten, som selv er heterofil, bestemte seg for å lære seg mer om hva som er viktig for menn som har sex med menn, når de har sex.  Gianotten er spesialist i kreftmedisin og sexologi og har i lang tid undervist helsepersonell om sex og samliv for kreftsyke. På Verdenskonferansen i Seksuell Helse innrømmet han at leger og sykepleiere vet altfor lite om homofiles menn sexliv til å gi god og riktig behandling. Først og fremst må folk i helsevesenet lære seg om seksualitet, og så våge å snakke om det.

Prostataorgasme for den passive
Selv om noen homofile er trofaste hele livet, vil Gianotter trekke fram de typiske ulikhetene til heterofile samliv: Det virker som et flertall av homofile par er åpne for å ha sex med flere enn den faste. Det må leger ta hensyn til med hensyn til smittefare, informasjon og råd om hvordan leve et godt sexliv.

Woet Gianotten sier at han jo visste noe om dette, men også lærte mye nytt ved å snakke med sine homofile pasienter. Han hadde ingen idé om at mange kun var «top» (den aktive) eller «bottom» (den som tar imot ved analsex). For den passive part er prostata-orgasme helt sentralt i sexlivet – hvordan blir dette etter prostatakreft? Mens kanskje reisning-problemer er mest viktig for den aktive.

Sæd-lek og gode spørsmål
Ved mange former av kreft kan sæden minske eller bli helt borte. Hvis ikke kreftsykepleieren vet hvor viktig sæd er i lek for mange homofile, vil ikke denne informasjon komme fram. Behandlingen kan også bli annerledes, hvis det å øke sædproduksjonen er viktig for seksuell helse.

De fleste helsearbeidere snakker dessverre ikke direkte og detaljert om sex, men det er viktig om vi skal gi riktig behandling, sier Sexologiprofessor Gianotten. Da må de også ha kunnskap på forhånd: Er pasienten en typisk top eller en typisk bottom? Praktiserer de anal-sex eller ikke? For mange homofile gjør nemlig ikke det. Viktige spørsmål er «Hvem har du sex med?». Med mer åpne forholder det større sjanse for kjønnssykdommer så klart, men det har også effekt på kreft-profilen. For å gi pasienten et best mulig sexliv må leger og sykepleiere også våge å spørre «Hvordan liker du å ha sex?»

 

 

Relaterte artikler