Cecilie Bjørndal ble intervjuet av Cupido første gang i 2012. «I årene som har gått har jeg blitt tryggere på meg selv både alene og sammen med andre. Jeg har nådd et punkt jeg aldri hadde trodd,» sier hun i dag. «Jeg begrenser meg ikke til misjonærstillingen i sengen lenger. Nå kan jeg finne på å dra ut og ha sex i bilen, bare for spenningens skyld. Sex er fantastisk! Man kommer ingen vei uten å våge å prøve!» | © Sigve Nedredal

Frigjort i rullestol

Skrevet av: Bent Ove Aulid

Publisert:
Sist oppdatert:

– Sexlivet mitt har virkelig eksplodert! I alle retninger! Det er kjemi, lek, berøring, følelser, kropp, pust, tanker og fantasier.

«Hæ, kan DU ha sex?!? Du, som sitter i rullestol?» – Ja, jeg kan faktisk det! svarer Cecilie Bjørndal og prøver å skjule oppgittheten.
 
– Sexlivet mitt har virkelig eksplodert! I alle retninger! Det er kjemi, lek, berøring, følelser, kropp, pust, tanker og fantasier – i tillegg til sex-leketøy og alle de uendelige mulighetene man har til å gjøre det helt fantastisk, stråler Cecilie Bjørndal og er helt klar:

– Jeg har på ingen måte tenkt å la ikke-fungerende bein stoppe meg fra å ha et godt sexliv!

Hun er 27 år gammel og sitter i rullestol etter en trafikkulykke for åtte år siden. Derfor er det ekstra herlig å høre henne si «Jeg føler meg frigjort seksuelt. Det er så gøy å tenke "Wow!" etter hver eneste gang vi har hatt sex! Rullestol og lammelser er virkelig ingen hindring. De som tror det, kan bare tenke om igjen!»

Da Cupido skrev om Cecilie for første gang for fem år siden, husker jeg hvordan selv en rutinert Cupido-journalist ble litt brydd av å stille detaljerte spørsmål om lammelser, nytelse og rullestol-sex til en trafikkskadd ung dame: «Kjenner du egentlig noe i klitoris? Er det godt for deg når du puler? Får du orgasme?»

Rullende Cecilie Bjørndal var og er fremdeles veldig glad for at jeg spør. Hun er glad for alle som tør å snakke om funksjonshemmede og sex. Alle som spør om det de lurer på.


 
«I dag er jeg seksuelt frigjort – og først nå forstår jeg hvor stort det egentlig er!» sier Cecilie Bjørnstad som er fotografert på tur med sin golden retriver.
© Sigve Nedredal
Potetsekk
Hun husker hvor skuffet hun ble da hun endelig var klar for å ha sex igjen etter ulykken.

– Jeg følte meg som en potetsekk som bare lå der. Jeg tenkte «Å nei, er det sånn her sex-en skal være fremover?».

– Men kroppen var nødt til å lære, sier hun i dag. – Det blir som den første sexen når man er jomfru. Den står gjerne ikke helt til forventningene.

– Dessuten er jo alle forskjellige. Noen er lam og opplever kroppslige følelser, andre er lamme og kjenner ingen ting. Det er helt avhengig av hvilke nervebaner som ble ødelagt i ulykken. Det er jo mange grunner til at en person sitter i rullestol, for eksempel cerebral parese, muskelsvinn, brokk og ryggmargskade.

– Å ha en funksjonsnedsettelse betyr bare at man har færre muligheter. At man må gjøre ting på en annen måte. Sex er godt og sex er viktig. Både alene og med andre. Sex er jo så mye mer enn ordinær «inn og ut». Jeg overrasker meg selv hele tiden! I dag lurer jeg på hvorfor jeg tidligere trodde at alle de uprøvde tingene var noe jeg ikke kunne gjøre. Jeg begrenser meg ikke til misjonærstillingen i sengen lenger. I dag kan jeg finne på å dra ut og ha sex i bilen, bare for spenningens skyld. Sex er fantastisk! Man kommer ingen vei uten å våge å prøve!

Hun blir nesten litt paff over egen mangel på sjenanse.

– Dette var alt annet enn det jeg så for meg at jeg kom til å si! Men herregud, noen må si det, så det kan likegodt bli meg! Det finnes garantert flere kåte rullestolbrukere der ute, og om ikke, så har åpenheten min i det minste motbevist enhver tullete tanke om at rullestolbrukere ikke kan ha sex eller ikke har behov for sex, stråler Cecilie.
 
Dominant
I dag bor Cecilie (27) sammen med kjæreste Kim (30). Han er funksjonsfrisk. Når Cupido ringer, er Cecilie på tur i den manuelle rullestolen og lufter Leah, parets syv år gamle golden retriever.

– Sexlivet mitt i dag er veldig bra! Jeg er i et forhold der vi begge har full forståelse for hvor den andre personen står, og ikke minst stoler vi hundre prosent på hverandre. Vi er alt annet enn redd for å prøve nye ting, og når vi gjør det, har vi det både deilig og gøy.

Cecilie har et bredt utvalg av sex-leketøy. De fleste har noe med BDSM å gjøre.

– Jeg liker å ha fri utfoldelse på soverommet og går sjelden halvhjertet inn i rollene mine, enten det er jeg som blir bundet eller omvendt. På vårt soverom involverer vi både sex-leketøy og andre personer, og trives godt med det. Det er viktig å utforske og leke! Hvorfor begrense seg til det folk ser på som «normalt», når man heller kan nyte på andre måter? spør Cecilie.

– Jeg er switch, men trives nok best i den dominante rollen. At jeg er sånn, er noe de færreste tror. Heldigvis! Jeg er veldig engel på utsiden og helt motsatt på innsiden, smiler hun og synes det er helt OK om hun sjokkerer litt.
 
Tøff i stol
Cecilie var 19 år og bodde i Ålesund da bilen hun var passasjer i, ble påkjørt av en lastebil. Senere bodde hun seks år i Stavanger og halvannet år i Oslo, før hun i 2015 kjøpte leilighet i Tromsø og flyttet sammen med Kim. Det manglet ikke på advarsler om å flytte nordover til ukjent by.

– Jeg har ikke særlig mye å tape, tenkte jeg – og flyttet. Jeg føler meg tøff som våget det spranget i rullestol!

Cecilies vei fra ulykken og frem til i dag har vært brolagt med utallige operasjoner og masse utrygghet. Etter ulykken gikk hun kraftig opp i vekt. I dag er vekten halvert og hun stortrives.

– Det var først da jeg flyttet til Tromsø at jeg fikk et skikkelig liv! stråler hun.

– Endelig føler jeg meg «sett» av helsevesen og hjelpeapparat!. Da er det til og med mulig å utholde at «byen er et snehull!» og slett ikke enkel å ferdes i for en rullestolbruker.

Sne og kulde er heller ikke gunstig for en kropp som i ulykken mistet evnen til regulere kroppstemperaturen.

– Jeg har gode og vonde dager. Kroniske smerter har preget så å si hver dag det siste halvåret. Livet er tøft. Sånn har jeg det, og sånn har mange andre det. De fleste av oss rullende har jo også mange helseutfordringer utover det at vi sitter i rullestol. Kanskje nettopp derfor er det så gøy å vise at det likevel går! Så gøy å være den som våger å snakke om rullestol-sex. Så gøy å bidra til at andre også tør å ta sjansen!
 
Tenner på HC-sex
Overraskende mange funksjonshemmede tror «de friske» tenker veldig negativt om å ha sex med en funksjonshemmet.

– Til slutt opprettet jeg en profil på Nakenprat.no for å finne ut hva funksjonsfriske mennesker egentlig tenker om seksualitet og funksjonsnedsettelser, forteller Cecilie.

– Jeg spurte «Hva tenker du om sex og handikap?» og i løpet av halvannet år mottok jeg hundrevis av meldinger fra menn og kvinner mellom 18 og 80. Ofte svarte folk «Hvorfor spør du om det egentlig, det er vel ikke et problem?» Andre skrev «Det er personen man er intim med som har noe å si, ikke handikappet», og «Utfordringer er til for å løses!»

Særlig svarene fra funksjonsfriske mennesker som selv har hatt sex med en funksjonshemmet person, gleder henne.
 
«Har kun veldig grunnleggende erfaring med sex hvor partner er i en rullestol, men det var kanskje min beste opplevelse så langt.» skrev Mann (35).

«Skulle det være et hinder? [...] Sikkert veldig spennende, vil jeg tro :) » skrev Dame (31).

«Hei! Jeg har endel erfaring med sex med jente i rullestol. [...] Man må da bruke fantasien og hjelpemidler. Sex-huske hjalp oss veldig. [...] Sex-møbler gjorde at vi fikk drevet med doggy og anal på tilnærmet normal måte. Bdsm var heller ikke noe problem for oss! Ja, dette krever endel av mannen fysisk, men det er såå verdt det!» skrev Mann (34).

Noen gående forteller også at de tenner spesielt på funkis-sex.

– Innen BDSM leker man ofte med roller og maktforskjeller. Manglende motstandsevne og reell «hjelpeløshet» gjør rollespillet enda mer spennende og leken ekstra opphissende, skrev dominante til meg.

– Svarene viste at jeg og andre funksjonshemmede har tatt feil om negativiteten! Av alle svarene var det færre enn ti som svarte noe annet enn positivt! Snarere var svarene jeg mottok varierte, spennende, lærerike, overraskende og ikke minst reflekterte.

Omtrent slik Cupidos utsendte idag opplever Cecilie.

– Jeg er ikke lenger redd. I dag elsker jeg både kroppen min og alt jeg kan utrette med den. I dag kan jeg overhodet ikke forestille meg et liv der jeg ikke kan utfolde meg og være meg selv, også seksuelt, smiler Cecilie.
 
Plugg:
Finn «wheelchair sex & disability love» på Youtube. Rene ord for pengene!


 
Cecilie Bjørndal ble første gang intervjuet av Cupido i 2012:
Lam - men som en nytelsesbombe
fra puppene og opp

Venninnene er nysgjerrige og lurer på masse: «Har dere sex?» «Er det godt?» «Kjenner du noe?» «Får du orgasme?»

Se også:
Fra Cupidos arkiv:
Funksjonshemninger og seksualitet

Funksjonshemmede har seksuelle behov - og seksuelle rettigheter. Det er ikke alltid omgivelsene tar hensyn til det.

Relaterte artikler