– Jeg har SÅ lyst til å vise andre i min situasjon at ingenting er umulig, til tross for dårlig kropp, sier Cecilie Bjørndal før avreise til Handikapforbundets ungdomskonferanse om sex og funksjonshemming. (Hun er her fotografert for Cupido ved bryggekanten i Tromsø.) | © Sigve Nedredal

Ungdomssamling om HC-sex

Skrevet av: Bent Ove Aulid

Publisert:
Sist oppdatert:

Mange funksjonshemmede har opplevd hvor skummelt selv helsesøstre og sykepleiere synes det er å snakke om funksjonshemmedes seksualitet.

– Det er nesten som om vi funksjonshemmede blir sett på som mennesker uten seksuallyst – men sex-lyst har jo de fleste! sa Henriette Nielsen i Norges Handikapforbunds Ungdom til Handikapnytt da hun annonserte høstens ungdomssamling.
 
Nylig fortalte en jente hvordan sykepleieren nærmest reagerte med sjokk da hun spurte om sex: «Nei, dette kan vi IKKE snakke om!»

Norges Handikapforbunds Ungdom mener derimot at vi både kan og skal snakke om funksjonshemmedes seksualitet. Derfor inviterer NHFU samtlige medlemmer mellom 13 og 30 år til tre dagers konferanse om funksjonshemminger og seksualitet 11- 13. november 2016.

– Vi vil at samlingen skal bidra til økt kunnskap og større åpenhet. Sexologer skal snakke om grensesetting og prevensjon, og funksjonshemmede selv skal gis mulighet til å snakke om egne erfaringer, sier Nielsen, som er organisatorisk nestleder i NHFU.
 
Trygg arena for sex
Cecilie Bjørndal skal på konferansen og hun fortellr til Cupido at hun gleder seg til å dele sine tanker med ungdommene. Hun husker med gru sin egen uvitenhet. Hvordan hun etter ulykken slet med å finne informasjon om handikappede og sex.

– Det var som om mennesker med funksjonsnedsettelser ikke trenger informasjon om seksualitet. Som om vi ikke er som alle andre, rent mentalt. Som om vi ikke har samme interessen av seksualitet, sier Cecilie oppgitt.

Nielsen og NHFU håper i følge Handikappnytt at deltagerne benytter anledningen til å snakke om sin egen seksualitet:

– Det er viktig for oss at deltagerne får høre erfaringer fra noen som selv er funksjonshemmet og trygg på sin egen seksualitet. Målet er å skape en trygg arena for å prate om seksualitet uansett funksjonshemming, legning og etnisitet.

 
Cecilie Bjørndal ble første gang intervjuet av Cupido i 2012:
Lam - men som en nytelsesbombe
fra puppene og opp

Venninnene er nysgjerrige og lurer på masse: «Har dere sex?» «Er det godt?» «Kjenner du noe?» «Får du orgasme?»

Hvordan går det med deg nå? Spurte vi Cecilie og ba om en oppdatering fire år senere:

Frigjort rullestol-sex
– Sexlivet mitt har virkelig eksplodert! I alle retninger! Det er kjemi, lek, berøring, følelser, kropp, pust, tanker og fantasier.

Det siste intervuet med Cecilie Bjørndal publiseres i bladet Cupido 4/2016 som er i salg fra 25. november 2016.

Se også:
Fra Cupidos arkiv:
Funksjonshemninger og seksualitet

Funksjonshemmede har seksuelle behov - og seksuelle rettigheter. Det er ikke alltid omgivelsene tar hensyn til det.

Relaterte artikler