Christina Lindberg, tidigare utvikningsmodell idag ägare, ansvarig utgivare och chefredaktör för tidskriften Flygrevyn, på invigningen av Spritmuseets utställning Den svenska synden. | © Hampus Hagstedt / EXP / TT / NTB scanpix

«Den svenska synden» 50 år

Skrevet av: Bent Ove Aulid

Publisert:
Sist oppdatert:

Da svenskene lot kåtheten slippe løs på 1960-tallet, eksploderte hemmelige følelser og forbudt nytelse.

Den frie kjærligheten og «Den svenska synden» feirer 50 år. Da svenskene lot kåtheten slippe løs på 1960-tallet, eksploderte hemmelige følelser og forbudt nytelse, rapporterer den svenske SR Vetenskapsradioen.

Den seksuelle revolusjonen oppsto jo ikke av intet: Allerede fra 50-tallet ble det stadig mer akseptert å «komme ut» i nær sagt alle betydninger av begrepet: Ta egne følelser på alvor, personlig vekst, selvrealisering, kvinnefrigjøring og homsekampen.


 
Lena Nyman og Börje Ahlstadt i den svenske filmen «Jag är nyfiken gul» som ble lansert i 1967, bidro til å gjøre «Den svenska synden» til et begrep.
© Mary Evans Picture/NTB scanpix - sz8e115c

‒ Det kom en helt ny tenking om seksualitet. Det var som om vi ville befri våre kropper, befri våre følelser. Vi hadde fått alle våre rettigheter, men på 60-tallet er det som om også kroppen fikk rettigheter, sier Christina Florin, professor i kvinnehistorie ved Stockholms universitet.
 
Etterhvert må han informere fruen hjemme om at han er blitt forelsket.

Ingmar Bergman tok nok ikke manus til den nå nesten ikoniske filmen «Scener fra et ekteskap» fullstendig fra fantasien. «Johan» har vært på konferanse og er blitt forelsket i en ung kvinnelig tolk. Etterhvert må han informere fruen hjemme om at han er blitt forelsket.

‒ På 60-tallet tok sensitivitetstreningen helt av, sier idéhistorikeren (og journalisten og lyrikeren) Linnea Tillema. Hun jobber ved Uppsala universitet der hun nå skriver på en doktoravhandling om nytelsens og seksualitetens frigjøring.

‒ Sensitivitetstreningen foregikk helst på et konferansehotell der man skulle trene på autentiske reaksjoner samt forstå egne og andres følelser. Deltagerne skulle bruke mye tid og oppmerksomhet på å bli klar over hvordan man reagerte følelsesmessig på samspillet med andre. Ideen var at man gjennom målrettet trening skulle reagere mer autentisk og bli ærligere i måten man formidlet sine egne følelser til andre, sier Linnea Tillema.

Altså reise bort og tillate seg selv å være ærlig utleverende.
 
Sensitivitetstreningen var allerede godt i gang som «en infrastruktur for utroskapshendelser».

Forskerne kaller sensitivitetstreningskursene og alle de nye konferansehotellene ute på landsbygda for en «infrastruktur for utroskapshendelser». Ute av familiens syne, det være seg Fru eller Fader Familias, kunne svenskene la kåthetens slippe løs.

‒ Bortreist med kolleger flere dager, nye danserestauranter, de mange utenlandsreisene, alt dette skapte nye rom for utroskap. De nye mulighetene åpnet for utroskap, som så ledet til sterke følelser og mange opprivende prosesser. Florin beskriver 60-tallets frigjøring som et maskineri, en sosial historisk prosess. I sum ble det en institusjonell forandring, sier professoren og fastslår: ‒ Utroskap ble en folkrörelse.
 
Skilsmissetallene: «Den seksuelle revolusjonens mindre kjente bakside».

Troverdig statistikk på utroskap er ikke lett å finne. Isteden har Christina Florin sett på skilsmissetallene, som hun kaller «den seksuelle revolusjonens mindre kjente bakside». Og skilsmissene økte enormt gjennom 60-tallet, Ikke før midt på 70-tallet flatet de ut, forteller Florin.

‒ Kanskje steg de så mye fordi utroskapet økte så mye? spør hun. Litteraturprofessoren viser også til at det på 70-tallet nesten ikke fantes én eneste svensk roman som IKKE handlet om utroskap.

‒ Slike tegn i skjønnlitteraturen pleier alltid å være et tegn på en faktisk endring i det virkelige livet, sier hun i Vetenskapsradioens reportasje i anledning av svenskenes markering av (det siste) syndefallets femti-årsjubileum.

 
Les også:
Filmen om Den danske piken -
Berømmet og fordømt

Til tross for en Oscar, tre Oscar- og tre Golden Globes-nominasjoner, må du være minst 17 for å se filmen i USA. I Midtøsten er den forbudt.

Fra Cupidos arkiv: Kunst og kultur
Seksualitet, erotikk, romantikk, kjærlighet og sjalusi har til alle tider vært viktige ingredienser i kunst og kultur.

Relaterte artikler