Syvendedagsadventister endret stammesex

Publisert:
Sist oppdatert:

Sambia-stammen på Papua Ny Guinea er blitt studert av professor og sosialantropolog Gilbert Herdt siden 1974. Det har skjedd en voldsom endring i stammens seksuelle overgangsritualer.

Tradisjonelt debuterte unge menn seksuelt gjennom ritualisert oralsex med andre menn, mens de unge kvinnene startet sin seksuelle karriere gjennom oralsex på sin forlovede eller ektemann, før de etter noen måneder gikk videre til vaginalsex. Sæd hadde en magisk rolle som livseliksir for Sambia-folket, og stimulerte til vekst, fertilitet og menneskelig utvikling når den ble svelget.
 
En «ny norm» med fjerning av homoritualer og en radikal utvisking av den heteronormale oralsexen.

Men så kom de kristne misjonærene på 60-tallet. Syvendedagsadventistene gikk til kamp mot de lokale ritualene, og den tradisjonelle kulturen vitret vekk. Det oppsto en «ny norm», med økt likestilling mellom kjønnene, fjerning av homoritualer og en radikal utvisking av den heteronormale oralsexen – altså at kvinnen suger mannen sin. Misjonærene foretrakk heterofil vaginalsex som skulle gi nytelse til begge.

Sosialantropolog Herdt la frem sin 40 år lange forskning på WAS-kongressen i Singapore i 2015, og konkluderte med at stammen både hadde beveget seg mot det moderne når det gjelder sex og likestilling, men i samme slengen tatt flere skritt bort fra det.

 
Les også:
Fra guddommelig til syndig
I gresk gudelære ble sex mellom menn skildret med respekt. I den kristne kirkes navn ble de brent på bål.

Heteroseksualitetens historie
Heteroseksualitet er en ny «oppfinnelse», fra en tid da det ble viktig å definere og bekjempe «homosex og andre perversjoner».

Relaterte artikler