Det er blitt mer attraktivt for single menn å date kvinner som har høyere utdannelse, høyere intelligens og er høyere lønnet enn dem selv. | © Corbis/All Over Press

Nettdating: Humor, intelligens og sex

Skrevet av: Rikke Pristed

Publisert:
Sist oppdatert:

Hva er nettdatende single egentlig ute etter? Og hvordan oppfører de seg for å nå sine mål?

De siste fem årene er det blitt samlet statistikk og analyse på singles adferd og preferanser på den amerikanske datingsiden Match.com.
 

Med Rikke Pristed som guide og kommentator presenterer Cupido funnene i Match.com sin undersøkelse.


Resultatene fra undersøkelsen viser de forskjellige tendensene på datingfronten på en morsom, oversiktlig og lett tilgjengelig måte, og selv om USA og Norge er forskjellige er nok det meste gjenkjennelig for oss også.

97%
Kvinner som synes humor er like viktig som fysisk tiltrekning
Det er humor som scorer aller høyest på de singles ønskeliste. Hele 90 prosent av mennene og 97 prosent (!) av kvinnene synes humor er like viktig som fysisk tiltrekning. Og det er vel egentlig ikke så rart. Når man ler sammen skaper det en større følelse av samhørighet og empati, uavhengig av om det er snakk om en partner, kollega, et familiemedlem eller andre. Det kan gjøre det lettere å løse konflikter og uoverensstemmelser, og så er det bra for oss alle, både for godfølelsen og immunforsvaret.

Men det er interessant at så mange setter det aktivt på dagsordenen når de leter etter en partner. Det er tankevekkende at humor åpenbart er viktigere enn et avslappet forhold til seksualitet, men humor kan også være til god hjelp for å håndtere seksuelle utfordringer. Det er selvfølgelig viktig at det er kompatibel humor, så man synes de samme tingene er morsomme.

87%
Menn som øker intelligente kvinner
Resultatene fra undersøkelsen, «Singles in America», tyder på at det er blitt mer attraktivt for single menn å date kvinner som har høyere utdannelse, høyere intelligens og er høyere lønnet enn dem selv.

Faktisk oppgir hele 87 prosent av mennene nettopp disse egenskapene blant sine preferanser. Match.com kaller det «The Clooney Effect», med henvisning til at nettopp George Clooney endelig har slått seg ned med en fast partner som i tillegg er en høyt utdannet kvinne.

Det er i grunnen trist at dette er et resultat det overhodet er verdt å nevne. Men utviklingen mot at menn bedre tåler utdannede kvinner er kanskje uttrykk for en etter hvert nødvendig tilpasning, siden prosentandelen kvinner med høyere utdannelser langt overgår den mannlige andelen. Likevel er det fortsatt sånn at menn tjener mer enn kvinner for samme jobb.

86 prosent av kvinnene ønsker seg en partner med samme intelligensnivå som de selv har, men 55 prosent har ikke noe ønske om å stå for det økonomiske underholdet av partneren. Det fremgår dessverre ikke av undersøkelsen om det er OK for en høyt utdannet kvinne å date en mann med lavere utdannelsesnivå.

94%
Kvinner som søker mann med avslappet forhold til sex
Det kvinnene i svært høy grad kan enes om, og som går igjen på 94 prosent av kvinnenes ønskelister, er at de vil ha en partner med et avslappet forhold til egen seksualitet. Det er positivt at seksualiteten kommer på dagsordenen fra første øyeblikk. Kanskje er det blitt noe man snakker om – eller i det minste er oppmerksom på – før man kaster seg ut i et nytt forhold.

Og hva søker mennene etter når det kommer til seksualitet? Morsomt nok nevnes det ikke hvilke ønsker de har til å avklare og avstemme de seksuelle preferansene før de hopper inn i et nytt forhold. Men min kliniske erfaring er imidlertid lang nok til å si at det faktisk er mange menn som gjerne vil snakke med en potensiell partner om det. Begge parter har imidlertid et ønske om å date en som er selvsikker (89 prosent av kvinnene, 86 prosent av mennene).

20%
Kvinner og menn som aksepterer forhold uten gnist
Til gjengjeld ville hele 20 prosent gå inn i et fast forhold til en person de ikke var seksuelt tiltrukket av. Dette er litt tankevekkende. Er det fordi seksualiteten ikke er så viktig for dem? Eller handler det om at det er så vanskelig for dem å være single, enten av personlige eller samfunnsmessige grunner, at de heller vil være i et forhold uten gnist?

 

Les også Rikke Pristeds hint om hvilke sosiale spilleregler som finnes på nettet:
Hot or not for single på nett
Det har selvfølgelig dukket opp en del (uskrevne) sosiale regler for hvordan vi bør oppføre oss når vi dater andre.


Fra Cupidos arkiv:
Datingtips og forførelseskunst

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?

Relaterte artikler