White Cross Lindstrom Smith Co, Model 25 - Fra Good Vibrations vibratormuseum i San Francisco | © Corbis/All Over Press
Kwikway Co. Inventor Percy O.Deringer - Fra Good Vibrations vibratormuseum i San Francisco | © Corbis/All Over Press
Macaura's Blood Circulator med sveiv - Fra Good Vibrations vibratormuseum i San Francisco | © Corbis/All Over Press
Electreat Manufacturing - Fra Good Vibrations vibratormuseum i San Francisco | © Corbis/All Over Press

Vibrerende historieforfalskning

Publisert:
Sist oppdatert:

Har du hørt at det var de puritanske viktorianerne som oppfant vibratoren? Ikke? Bra, for det stemmer ikke.

Men ryktet om at leger på 1800-tallet foreskrev ristende orgasmer via «livmormassasje» til hysterisk sinte og opprørte kvinner med hodepineplager er vanskelig å slå i jorden. Filmer som «Hysteria», med hunken Hugh Dancy i rollen som den orgasmegivende legen Mortimer Granville, insisterer på å gjøre 1880-tallets oppfinnelse av et massasjeapparat til et redskap for seksuell oppvåkning for kvinnelige pasienter.

Problemet er bare at de historisk sett puritanske og sexforskrekkede viktorianerne slett ikke oppfant vibratoren, skriver den britiske avisen The Guardian. Joda, den virkelige dr. Granville oppfant et elektrisk massasjeapparat, men det hadde ikke det minste å gjøre med den kvinnelige orgasmen. Det er som om vi ikke er i stand til å se viktorianske kvinner som noe annet enn seksuelt passive, et kjønn som var så frakoblet sin kropp at de måtte stimuleres og vekkes seksuelt av menn og deres mekaniske oppfinnelser.

Kwikway Co. Inventor Percy O.Deringer - Fra Good Vibrations vibratormuseum i San Francisco


Hadde ikke noe med sex å gjøre
Faktisk er vibratorene fra viktoriatiden noe av det minst orgasmiske du kan tenke deg, for de hadde ikke noe med sex å gjøre. De ble brukt til muskelmassasje, ikke masturbasjon.

Det blir en tankefeil å tro at kvinner kunne få orgasme av et apparat med samme ømme finesse som et damplokomotiv. Særlig når du sammenligner det med de viktorianske sexhjelpemidlene som faktisk fantes, som leketøy, sexstoler, kondomer og prevensjon. De brukte gummi, tre, elfenben og lær, og lagde til og med noen flotte i sølv med emaljeblomster, smart bortgjemt i hverdagslige bruksgjenstander, som gåstokker. 

Det er ingen tvil om at de viktorianske legene hadde masse kunnskap om den kvinnelige orgasmen. Siden de mente masturbasjon og orgasme var en dårlig idé måtte de jo anerkjenne dens eksistens. Det fantes noen få leger som teoretiserte litt rundt om orgasmer mot menssmerter, men de aller fleste mente den selvnytende kunsten var en alvorlig trussel mot kvinnehelsen.

Good Vibrations, den feministiske sexbutikken i San Francisco, er nok også nærmere sannheten enn hva som ble presentert i ”Hysteria”. De minner om at «vibratoren tidlig på 1900-tallet ble markedsført som husholdningsapparat i dameblader og postordrekataloger, med løfte om å kurere alt fra hodepine og astma til visnende skjønnhet - og til og med tuberkulose.


Macaura's Blood Circulator med sveiv - Fra Good Vibrations vibratormuseum i San Francisco

 

Nytteverdien for masturbasjon ble aldri anerkjent
Vibratorens nytteverdi for masturbasjon ble aldri anerkjent, men den bruksformen ble vanskelig å ignorere når vibratorene begynte å dukke opp i pornofilmer på 1920-tallet. Men med ny bruksform forsvant vibratorannonsene fra de respektable bladene.»

Joani Blank, grunnleggeren av Good Vibrations, har samlet antikke vibratorer i over 20 år, og får tilsendt vibratorer fra loppemarkeder og gamle dødsbo. Samlingen hennes er nå blitt et eget vibratormuseum i butikken til Good Vibrations. «Vibratorene i samlingen vår kommer fra sent på 1800-tallet og helt opp til 1970-tallet,» sier hun.

Og om det ikke passer å legge veien om vibratormuseet i Polk Street i San Francisco, kan du beskue det rike mangfoldet av antikvariske vibratorer i Good Vibrations’ nettmuseum, på http://antiquevibratormuseum.com
 
Bildene er fra Good Vibrations vibratormuseum i San Francisco.

Plakat fra Good Vibrations vibratormuseum.

 

Les også:
Da psykiatrien tok klitoris
Også vestlige kvinner ble utsatt for omskjæring. Det er et mørkt og ukjent kapittel i vår historie.Fra Cupidos arkiv: Kvinnens orgasme
Kvinnens orgasme er - takket være ny forskning  - ett av flere områder der seksualiteten må fortelles på nytt.

Relaterte artikler