© Felix Wirth/Corbis/All Over Press

Cupidos grunnkurs i partnervalg - Dag 2: Biokjemi

Skrevet av: Rikke Pristed

Publisert:
Sist oppdatert:

Når du kysser får du viktig informasjon om den andres immunsystem som kan påvirke partnervalgene dine uten at du er klar over det.Lukt og smak gir viktig informasjon som ikke bør ignoreres

Selvfølgelig kysser du fordi det er koselig og en viktig del av det seksuelle manuset du lever etter i vår del av verden, men hvis formålet med forholdet er å stifte familie, er det faktisk gunstig at partnerens immunsystem er forskjellig fra vårt eget, slik at avkommet blir så godt beskyttet mot sykdom som mulig. I alle fall kan det være viktig at du ikke ignorerer hvordan partneren lukter og smaker.

Spytt formidler masse relevant informasjon
Informasjonen får du dels gjennom utveksling av spytt som formidler masse relevant informasjon. I begynnelsen av et forhold er det primært dopamin som utskilles ved kyssing. Dopamin forbindes med opphisselse, mens det over lenger tid er oksytocin som skilles ut. Oksytocin er hormonet som forbindes med tilknytning.
 
For øvrig fører regelmessig kyssing til en senkning av stresshormoner, og både mennesker og dyr benytter seg av denne effekten. Et morsomt kyssefakta er at de aller fleste mennesker lener hodet mot høyre når de kysser. Er det instinkt eller tillært atferd? Forskerne strides.

Det er den naturlige kroppslukten og ikke parfymen som teller
Nyttig informasjon får du også via dufter eller feromoner, som du registrerer når ansiktene våre er tett på hverandre. Det handlet vel å merke ikke om hvilken parfyme du bruker, men den naturlige kroppslukten. Studier, blant andre av Rachel Herz og Michael Inzlicht fra 2002, viser at kroppslukt spiller en vesentlig rolle i den seksuelle tiltrekningen, og det er vanskelig å ignorere hvis du ikke liker hvordan den andre lukter.
 
Det er selvfølgelig individuelt, og avhenger av hva du synes er viktig i et forhold, men all den tid bonding-hormonet oksytocin utløses av kyss og berøring, er det ingen tvil om at lukt påvirker seksualiteten og kanskje også den langsiktige tilknytningen. Når du kysser, får du alle opplysninger du trenger om den andres immunsystem, og det er en fordel fordi avkommet er best beskyttet når foreldrenes immunsystem er mest forskjellige.

Kan kjenne immunsystemet på lukten?
I en studie der kvinner ble bedt om å lukte på t-skjorter fra forskjellige menn, viste det seg at de foretrakk den som hadde et immunsystem som var mest forskjellig fra deres eget. Det er dessverre forsket lite rundt hvordan det forholder seg med homofile, lesbiske og transkjønnede.


CUPIDOS GRUNNKURS I PARTNERVALG - KURSPLAN
 
Dag 1 - Sosiobiologi
Kroppen er programmert for forplantning
 
Dag 2 - Biokjemi
Lukt og smak gir viktig info som ikke bør ignoreres

Dag 3 - Flokkmentalitet
Flokkens dom kan bety belønning eller straff

Dag 4 - Autoritetstro
Vi er svake for autoriteter og sosial status
 
Dag 5 - Selvbilde
Vi tror vi er mindre attraktive enn vi egentlig er
 
Dag 6 - Underbevissthet
Tidligere erfaringer setter sine spor

Dag 7 - Vanedannelse
Vi blindes av gamle vaner og ser ikke nye muligheter

Dag 8 - Kunnskapsløshet
Usikkerhet og tabuer hemmer læring og utvikling
 
Dag 9 - Konklusjon
Prøve og feile – hvor frustrerende det enn måtte være


 

ANBEFALT LESNING:


Sex-feromonene (C+)
Menn og kvinner utsondrer dufter som gir seksuell tiltrekning, men årsakene er ikke så godt forstått ennå.


Vitenskapen om svette trøyer
og kvinners valg av partner

Det finnes ulike typer av immunforsvar. Kvinner kan faktisk kjenne dem igjen på lukten.

Fra Cupidos arkiv:
Partnervalg, flørt og dating

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?


Rikke Pristed underviser på sexologiutdanningen ved Universitetet i Agder og har selvstendig sexologisk praksis i Århus. Grunnkurset i partnervalg er en bearbeidet versjon av hennes artikkel «Hvordan velger vi vår partner – med hjerne eller hjerte?» i bladet Cupido 5/2014.

Relaterte artikler