Skrevet av: Rikke Pristed
Publisert:
Sist oppdatert:
Det er ikke bare meningene til de nærmeste, men også til autoriteter generelt, som påvirker dine oppfatninger av hvem som kan være et «godt parti».
Vi er svake for autoriteter og sosial status
Det er gjort forsøk der undervisningen av en gruppe mennesker ble avbrutt av en mann som kom inn for å gi en beskjed til den som underviste. Han presenterte seg som en person med autoritet og betydning, og etter at han forlot rommet ble gruppen bedt om å beskrive ham. I all hovedsak ble han beskrevet som høyere og mer muskuløs enn han egentlig var. Forsøkspersonene konkluderte med at han var svært attraktiv.
En annen gruppe fikk undervisningen avbrutt av samme mann, men denne gangen ble han presentert som vaktmesteren. I ettertid ble han beskrevet som lavere og mindre attraktiv. Sosial status kan altså påvirke hvor attraktive vi synes andre er.
Reagerer og handler slik vi er blitt bedt om
Datingtjenesten OKcupid avslørte at de i 2014 hadde gjennomført et ukelangt eksperiment der de bevisst ga kundene «feil» matcher. (Jeg antar at de normalt opererer med størst mulig likhet som en god match.) Det interessante var at de som ble lurt likevel reagerte som om de passet bra sammen. En lærdom av dette er at vi i høy grad er tilbøyelige til å reagere og handle slik vi er blitt bedt om.
Vi er altså ganske autoritetstro på dette området, i hvert fall på kort sikt. Det skal legges til at OKcupid i etterkant informerte alle de uvitende deltagerne om at de hadde vært med i eksperimentet.
Bilder viktigere enn tekst
Et deleksperiment i det samme forsøket viste at det er bildene som spiller den aller største rollen i en datingprofil. Selve teksten er praktisk talt uten betydning.

Kroppen er programmert for forplantning

Lukt og smak gir viktig info som ikke bør ignoreres

Flokkens dom kan bety belønning eller straff

Vi er svake for autoriteter og sosial status

Vi tror vi er mindre attraktive enn vi egentlig er

Tidligere erfaringer setter sine spor

Vi blindes av gamle vaner og ser ikke nye muligheter

Usikkerhet og tabuer hemmer læring og utvikling

Prøve og feile – hvor frustrerende det enn måtte være
ANBEFALT LESNING:Fra Cupidos arkiv:
Partnervalg, flørt og dating
Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?
Rikke Pristed underviser på sexologiutdanningen ved Universitetet i Agder og har selvstendig sexologisk praksis i Århus. Grunnkurset i partnervalg er en bearbeidet versjon av hennes artikkel «Hvordan velger vi vår partner – med hjerne eller hjerte?» i bladet Cupido 5/2014.