Karl-Maria Kertbeny, ca. 1865. | © Wikimedia Commons

Hvor streite var de egentlig, de heteroseksuelle?

Skrevet av: Karl Maria Kertbeny

Publisert:
Sist oppdatert:

Ja, hva var egentlig «vanlig» da den ungarske forfatteren Karl-Maria Kertbeny i 1868, som den aller første brukte ordene homo- og heteroseksuell?

Attesten han gav de heteroseksuelle med på veien, ble neppe sitert i noens CV. Her er hans beskrivelse av dem:

«Begge [heteroseksuelle menn og kvinner] er av natur drevet mot seksuelt samleie med det motsatte kjønn, i både såkalt naturlig som unaturlig samleie. De evner også å gi seg selv hen, både aktivt og passivt, til seksuelle utskeielser med samme kjønn:

I tillegg er individer med normal seksuell legning ikke noe mindre tilbøyelig enn andre til selvbesmittelse dersom det er utilstrekkelige muligheter til å tilfredsstille sexlysten. De er på samme måte tilbøyelige til å antaste mannlige, men spesielt kvinnelige, mindreårige som ennå ikke har nådd moden alder; involvere seg i incest; involvere seg i dyresex og misbruk av dyr; og til og med oppføre seg fordervet med lik dersom deres moralske selvkontroll ikke kontrollerer lysten.

Og det er kun blant de normal-seksuelle at de spesielle, såkalte «bleeders» forefinnes: De som tørster etter blod, og kun kan tilfredsstille sin lyst ved å skade og torturere.»


Utdraget fra Kertbeny er hentet fra Chad Parkhill og Elizabeth Stephens Heterosexuality: An Unfettered Capacity for Degeneracy i A Cultural History of Sexuality Vol 5: The Age of Empire (1820 – 1920) – Berg, 2011.
 


Det er Gert Hekma som minner oss om Kertbenys bidrag til et viktig avsnitt i seksualitetens historie. Les hans Heteroseksualitetens historie!
Relaterte artikler