Utsnitt av bilde der Draupadi, en droning i det indiske epos Mahābhārata (omkring 400 e.Kr.), poserer sammen med sine fire ektemenn (kalt Pandavas). Mahābhārata med sine 100 000 dobbeltvers anses som et av verdenslitteraturens største verker. (Wikimedia Commons)

Flermanneri vanligere enn antatt

Publisert:
Sist oppdatert:

Polyandri (flermanneri) er betegnelsen som beskiver ekteskap inngått mellom én kvinne flere menn.

Denne formen er utbredt i Tibet og i enkelte hinduistiske kulturer. Betegnelsen kan også omfatte én mann i ekteskap med flere andre menn.
 

Polyandri har forekommet i mange kulturer, men det ble aldri en like populær «løsning» som polygami.


I flere tiår mente antropologer at dette var et svært sjeldent fenomen, men ny forskning tyder på at livsstilen har vært ganske vanlig opp gjennom menneskehetens historie. Det har forekommet former for polyandri i mange kulturer, men det ble aldri en like populær «løsning» som polygami (én mann med flere koner), eller monogami (to personer i et eksklusivt forhold).

I Asia har polyandri gitt familier i områder med knappe jordbruksareal økt levedyktighet ved å holde landbrukseiendommer samlet.
 
At flere brødre i samme familie giftet seg med én og samme kvinne, hindret at familieeiendommen ble delt opp, skriver Alice Dreger, professor i klinisk medisin og bioetikk ved Northwestern University Feinberg School of Medicine, USA, i det amerikanske tidsskriftet The Atlantic.
 

Også samfunn med langt flere menn enn kvinner kan føre til polyandri.


«I andre kulturer ser det ut til at en mann kan ha arrangert ekteskap med mann nummer to for sin kone, ofte sin bror, for å sikre seg at hun ble beskyttet når han måtte være fraværende,» forteller Dreger. Også samfunn med langt flere menn enn kvinner kan føre til polyandri.
 
Likevel er det, ifølge Dreger, lite sannsynlig at dette vil bli en utstrakt og populær løsning i for eksempel Kina og India med det første, selv om disse landene har ekstrem ubalanse mellom kjønnene.  


Hele bildet der Draupadi, en droning i det indiske epos Mahābhārata, poserer sammen med sine fire ektemenn (kalt Pandavas). (Wikimedia Commons)


Les også:
Å elske flere enn én
«Tiden er inne for å utfordre monogamiet. Vi som elsker flere enn én person samtidig, vet også hva ekte kjærlighet er.»

Flersomhetens utenforskap
Jeg er flersom av natur. Å være flere enn to i en intim relasjon er ikke bare fint, men faktisk et must for meg som seksuelt og emosjonelt menneske.

Er det plass til én til?
Har du noen gang vært forelsket i mer enn én samtidig? Har du noen gang vært nødt til å velge bare én, fordi «man kan jo ikke elske flere»?


Fra Cupidos arkiv:
Samliv og seksualitet

Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.


Relaterte artikler