Fødselsblues og hjemmevold

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Både den nybakte mor og far opplever sterke psykiske endringer. Såkalt «fødselsblues» varer i én til to uker.

Mange kvinner og menn opplever å være veldig nedfor uten å vite helt hvorfor. Statistikken viser at mange menn er utro i denne perioden.

«Fødselsblues» er ikke det samme som alvorlige fødselsdepresjoner, som må behandles. Søvnmangel, ungeskrik og «ammetåke» hjelper heller ikke på kvinnens humør eller sexlyst. Her kan det oppstå problemer i en del parforhold.

Fordi kvinnen ikke lenger er gravid er det noen menn som insisterer på sex eller tvinger seg til sex med sin partner mot hennes vilje. Dette vil selvsagt kunne ødelegge parforholdet for alltid.
 
Sex er en del av innsatsen i parforholdet, men sex skal aldri gjøre vondt eller være ufrivillig.
 
Jordmor Hilde Ostad sier til Cupido at kvinner må kunne ha sex selv om lysten ikke er på topp, men at det også er viktig at menn tar ansvar og tar seg en runk eller to når presset i ballene blir for sterkt. Ostad understreker at sex er en del av innsatsen i parforholdet, men at sex aldri skal gjøre vondt eller være ufrivillig.
 

Les også:
Sexproblemer etter fødselen
En tredjedel av parene opplever at deres seksuelle relasjon blir dårligere og mer problemfylt etter en fødsel.


Allerede hormonelt tilfredsstilt
Gravide og nybakte mødre kan være så stappfulle av «kjærlighetshormonet» oksytocin at de er godt forsynt og vel så det med alt som har med sex og seksuelle følelser å gjøre.

Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Samlivet etter fødselen
Tid for nye utfordringer som kan skape rikelig med både begeistring og bekymring. Vær beredt!

Relaterte artikler