Jahn Otto Johansen
Jahn Otto Johansen | © Juritzen Forlag

Hastverk når vi elsker

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Jahn Otto Johansen har et velsignet avslappet forhold til seksualitet. Derfor bør du lese "Hastverk når vi elsker".

For å ha sagt ifra med en gang: Dette er ikke en erotisk roman. Sexen er ikke engang det viktigste i historien, men forfatter Jahn Otto Johansen har et velsignet avslappet forhold til seksualitet. Derfor bør du lese denne boken.
 
«Hastverk når vi elsker» er fortellingen om to venner, Sven og Arne, som vokser opp i hver sin konservative småby i Norge på 50-tallet, og som møtes som kunststudenter i Oslo. Forfatteren tar seg den frihet å blande faktiske historiske hendelser med de to mennenes beretning, og hele romanen oser av Johansens kunnskap og livserfaring.
 
Dette er en bok om vennskap, kjærlighet og ambisjoner – og våre to venner møter utfordringer og motgang på hver sin måte. Begge er glad i sex, den ene jakter menn, den andre har sansen for kvinner.
 
Forfatteren bruker blant annet boka til å tegne et brutalt ærlig bilde av forholdene for homofile i Norge fra 60-tallet og fremover. Denne delen av fortellingen alene burde vært grunn godt nok for dagens unge homofile til å lese boken – unge mennesker som kanskje tar for gitt nåtidens rettigheter og muligheter.
 
Som bokens tittel avslører er det snakk om følelser, intimitet og nærhet. Begge mennene sliter med dette, og mens den ene kompenserer med virkelig å ta for seg av livets koldtbord, løser den andre sine følelsesmessige floker med kjapp og intens elskov. Ingen av dem setter egentlig store krav til kvalitet – kvantitet er det som øyensynlig skal holde ensomheten borte.
 
Når Johansen beskriver sex er det rett på sak, uten fiksfakserier og som en naturlig del av historien; «Mira kjælte med Arnes pikk og baller og bygde dem opp til en slags skulptur. Så sugde hun ham. Han likte det og likte det ikke. For nå var det kvinnen, og ikke han, som styrte akten. Vanligvis var det Arne som kjørte på.
 
Mira diet, og det sprengte på i de store brystene. Da de elsket, rant melken i strie strømmer. Arne ble gjennomvåt av ­morsmelk og ble ekstra opphisset.
 
Duften av Miras kjønn satt i ham på en måte han ikke kunne forklare. Noen ganger var duften hennes mild og varm som en sjelden parfyme fra tropiske øyer. Andre ganger syntes han den var litt sursøt, nesten som krydderblandingen de bruker når de griller lam på bosnisk vis.»


Hastverk når vi elsker
Jahn Otto Johansen
(Juritzen Forlag) Bokmål

Relaterte artikler