Faksimile fra Aristotle’s Complete Master-Piece, 25. opplag, 1753.

Forbudt fra 1760 til 1960

Publisert:
Sist oppdatert:

«Aristotle’s Complete Master-Piece» ble regnet som en guide for sex og graviditet, og ble første gang utgitt rundt 1680.

Fra 1760–1960 var boka forbudt på de britiske øyer. I 2013 ble ett eksemplar fra 1766 lagt ut for auksjon hos Lyon & Turnbull i Edinburgh. «Den var trolig den teksten av sitt slag som ble trykket mest. Den kom i flere utgaver,» forteller kurator Cathy Marsden.

Amatør-jordmødre skal i sin tid ha ansett boken som en viktig guide til kvinnelig seksualitet og graviditet. Selv om den var forbudt, skal boka ha blitt svært populær – spesielt på 1800-tallet. «Boka inneholder kraftige advarsler om konsekvensene ved utroskap. For den moderne leser er den en flott beskrivelse av hvordan perspektivene på sex har utviklet seg,» sier Marsden til avisen Daily Mail.

I boken får man blant annet innsikt i 1700-tallets oppfatning av at det var svært fordelaktig at kvinnen kunne nyte seksuelt samvær slik at de lettere kunne bli gravide. Seinere ble omtalen av denne nytelsen «inndratt».

«Det er interessant, fordi man mye senere innså at kvinner ikke behøvde å få orgasme for å bli gravide. Da ble ideen om at kvinner skulle nyte sex langt mindre viktig,» sier Marsden.

Boka ble solgt igjen for £ 3100 i en auksjon  i 2018, 30 ganger mer enn antatte prisen. I nyere artikkel fra BBC, kan dun lese mer utdrag av innholdet fra boka.
 

Les også:
Historien om svangerskapets seksualitet
I middelalderens katolske kirke ble sex dømt som syndig i så mange sammenhenger at det er et under at det overhodet ble født barn.
 

 

 

Relaterte artikler