Etterlyser strengere regler for intimoperasjoner

Publisert:
Sist oppdatert:

Ofte blir operasjonene markedsført som «vaginaforyngelse». Forskere advarer og mener det legges for lite vekt på risikoen ved slike inngrep.

Økt fokus på utseende og kropp har også medført en større etterspørsel etter såkalte intimoperasjoner. Dette kan innebære alt fra kjønnsleppereduksjon til fettsuging av området rundt venusberget, og oppstramming av området rundt skjeden.

Ofte blir disse operasjonene omtalt som for eksempel en «vaginaforyngelse», og stadig flere klinikker verden over tilbyr nå kirurgi av denne sorten.

Britiske forskere har gjennomført en undersøkelse for å kartlegge den økende trenden, og konkluderer med at det er grunn til å rope et varsko både til myndigheter og til befolkningen generelt.

Forskerne har sett på tilbudene som kirurgiske sentre i USA og Storbritannia tilbyr innefor denne type inngrep, og de mener at det nå er et tydelig behov for å innføre strengere retningslinjer for både typen inngrep som tilbys, og måten slike operasjoner blir markedsført på.

I følge forskernes studie, som er publisert i tidsskriftet BMJ Open, la tilbyderne av denne type kosmetisk kirurgi stor vekt på å kommunisere hvordan slike operasjoner kunne gi kvinner både sosiale og psykologiske fordeler, som bedre selvtillitt og sexliv. Risikoen ved denne type inngrep mener forskerne at det derimot blir lagt for lite vekt på.

Økende trend også i Norge
Også her til lands er det en økende interesse for en slik type estetiske inngrep. Det bekrefter dr.med. Mette Haase Moen ved St. Olavs Hospital i Trondheim, som har jobbet med gynekologi i nesten 40 år.

– I dag er det et økende fokus på hvordan kjønnsorganene ser ut. Før var det nok større aksept for at folk er forskjellige og har den kroppen de ble født med. Nå skal man fikse alt som ikke er helt etter gjennomsnittet, sier hun til NRK.

Moen og kollegaene har opplevd at stadig flere kvinner ønsker operasjoner, spesielt for å redusere størrelsen på de indre kjønnsleppene, til tross for at de aller fleste ligger helt innenfor det som er normalt.

– Halvparten av alle kvinner har synlige indre kjønnslepper. Vi prøver å normalisere situasjonen. Nå har vi sluttet å utføre slike inngrep fordi det ikke er noen medisinsk grunn til å gjøre dem utenom i helt spesielle tilfeller, sier hun.

 
Les også:
Mødre vil ha kjendiskropp
Mødre som nettopp har fått barn føler seg presset til å slanke seg for å få figuren raskt tilbake. Kjendismødre får skylden.

Kvinner hemmes av modeller
Bilder av superslanke modeller på fronten av magasiner gjør kvinner deprimerte når det gjelder eget utseende.

Kosmetisk kirurgi: Pupp ned – Rumpe opp
Legeorganisasjoner i USA har tatt seg tid til å telle antall kosmetiske operasjoner som ble foretatt i 2014. Rumpeforbedringer var på topp.

Relaterte artikler