© Dari Ya / Shutterstock / NTB scanpix

Sidesprang og tilfeldige elskere

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Trofasthet er verdifullt, men langt fra det eneste saliggjørende i et forhold, hevder sosiologen som er blitt ekspert på erotisk kapital.

Vi oppnår størst seksuell spenning og nytelse gjennom sidesprang, tilfeldige forbindelser og elskere fremfor i faste og lange forhold med én partner.

Denne kraftpåstanden kommer fra den britiske sosiologen Catherine Hakim, som fra før har skapt debatt med sin teori om erotisk kapital.
 
Hakim er selvsagt fullstendig klar over at hennes utsagn totalt kolliderer med vår kulturs oppfatning av at sex først og fremst hører sammen med kjærlighet, faste forhold og ekteskap.
 

Legger mest vekt på lyst, flørt, spenning, sensualitet, sanselighet og beslektede forlystelser som vin, mat og sexy undertøy.

 
Hypotesen er likevel – ifølge Hakim – sammenfallende med fransk, latinsk og i høy grad japansk kultur, der forføring og utenomekteskapelige forhold ses på som erotisk og underholdende, og som en kilde til nytelse. Hakim mener at det også er disse kulturene som legger mest vekt på erotisk kapital, lyst, flørt, spenning, sensualitet, sanselighet og beslektede forlystelser som vin, mat og sexy undertøy.
 

Seksuell lyst har en tendens til å avta etter at den første forelskelsen er over, som regel to-tre år ut i et forhold, uansett alder.


Forskeren peker på at det finnes mer enn nok solid forskning som viser at seksuell lyst i forhold til én fast partner har en tendens til å avta etter at den første forelskelsen er over. Dette skjer som regel to-tre år ut i et forhold, uansett alder. Sosiologen påstår at det kun er via sidesprang eller tilsvarende seksuelle forhold at man faktisk tvinges til å fornye sitt seksuelle repertoar, spenningen, lysten og nytelsen.

Men hva med åpne forhold? «Glem det. Det er i høy grad basert på ønsketenkning som ikke fungerer i praksis for folk flest,» slår hun fast.
 

En prosedyre som på mange måter er blitt oversett og undervurdert.


«Seksuell nytelse oppnås som et resultat av en lang sosial prosess som inkluderer utvelgelse, byttehandel og kjøpslåing, en prosedyre som på mange måter er blitt oversett og undervurdert,» forklarte Catherine Hakim til Cupido da vi møtte henne etter foredraget hun holdt på den nordiske konferansen for klinisk sexologi (NACS) i Helsinki i 2012.
 


Les også:
Hemmelighold eller åpenhet?
«Hva med åpne forhold? Glem det! Det er i høy grad basert på ønsketenkning og fungerer ikke for folk flest,» mener engelsk sosiolog.

Digitalt utroskap -
eller uskyldig tidsfordriv?

Har DU tatt «sextech-praten» med partneren din? Har dere snakket om hva som er akseptabel på nettet, på sosiale medier, på sms?

Tryggheten kan ruinere sexen
Det er ikke gitt at godt samliv og sterk kjærlighet fører til mer lykke i senga. For mye trygghet og nærhet kan være ødeleggende.


Fra Cupidos arkiv:
Samliv og seksualitet

Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.

Relaterte artikler