Sex vanskelig etter ulykken

Skrevet av: Bent Ove Aulid

Publisert:
Sist oppdatert:

–Sex blir ofte et veldig vanskelig tema etter ulykken. Opptil 80 prosent av ekteskapene som rammes, oppløses på grunn av samlivsproblemer.

– Du må bruke tålmodighet for å få sexlivet på plass igjen etter ulykken, forteller Thomas Eide. Han er lokallagsleder for Landsforeningen for Ryggmargsskadde og nestleder i Oslo-avdelingen av Norges Handikapforbund.

Samlivsproblemene blomstrer etter ulykken og mange forhold går i oppløsning. Eide anslår at kanskje så mange som 80 prosent av ekteskapene ryker.

Situasjonen er så alvorlig at Landsforeningen for trafikkskadde har lansert et eget kursopplegg der par skal lære hvordan de kan unngå en skilsmisse.

Likevel er det svært sjelden at utfordringene med å få sexlivet til å fungere er et samtaleemne blant landets mellom fire og fem tusen ryggmargsskadde, ifølge Thomas Eide

– I den grad temaet kommer på bordet eller jeg blir spurt, er mitt råd å gå varsomt frem. Ikke vær for aggressiv, sier han.

Partneren ofte mer avventende
Hans erfaring er at den skadde gjerne vil gjenoppta sexlivet så snart kroppen er i stand til det. Partneren er ofte mer avventende, mer tilbakeholden.

– Den ikke-skadde partneren er ofte ikke lenger «med». Selv om det rent fysiske fungerer, er sexlivet plutselig blitt «rart», sier Eide.

Hans inntrykk er at den funksjonsfriske partneren ofte har en lang vei å gå for å akseptere situasjonen. Det krever tid og vilje å vende seg til partnerens nye kropp.

– Fysiske utfordringer er sjelden problemet. Der har vi potensfremmende midler og vibratorer, og det hjelper godt, sier Eide.

Relaterte artikler