Klitoris grafisk
Klitoris grafisk

Hva er klitoris?

Publisert:
Sist oppdatert:

Klitoris er seksualorgan som kun finnes hos kvinner, og som består av tre hoveddeler: Hodet, skaftet og bena (crura). I klitorishodet finnes 8000 nerveender, dobbelt så mange som i penishodet.

Klitoris er et seksualorgan som kun finnes hos kvinner, og som består av tre hoveddeler:

  1. Hodet eller glans er tuppen som stikker fram fra hudfolden høyt oppe mellom de ytre kjønnslepper. Her finnes 8000 nerveender, dobbelt så mange som i penishodet. Den er vanligvis så stor som en liten ert, men kan både være mye større (ståklitt kan godt være på fem cm) og mindre.
  2. Klitoris-skaftet fortsetter under huden i flere centimeter, videre opp mellom leppene.
  3. Crura er det latinske navn på de to «klitoris-bena» som ligger som en omvendt V på begge sider av vagina. Forskerne er uenig om hvordan de er formet.


I tilknytning til klitoris finnes et nettverk av blodårer, nerver, muskler og svamplegemer som fylles med blod og væske når kvinnen blir kåt.

Det antas av flere og flere forskere at også g-punktet egentlig er et klitoris-relatert fenomen.
 

Hva betyr navnet?


Opprinnelsen til ordet «klitoris» er usikker. Noen mener det kommer fra greske «kleitorid» som betyr liten ås. (Online Etymology Dictionary). Andre etymologiske forklaringer er nøkkel eller lås, noe som berøres eller kiles.

En kjent forklaring er at det kommer fra samme rot som ordet klimaks – og betyr omtrent «å bli oppreist slik at den står rett ut». Kortformen «klitt» har vært i bruk siden 1950.

Andre navn: koseknapp, galatippen, museknappen, henne.

 

Relaterte artikler