Nytt nummer ute nå!
Påvirket av sykdommen - Kvinner og menn takler det å få en kjønnssykdom på forskjellig måte. | © OLJ Studio Shutterstock NTB scanpix

​Sexlivet med kjønnssykdom

Publisert: 23.02.2019 kl. 10:27 | Oppdatert: 23.02.2019 kl. 10:33

Forfatter: Sveinung Stoveland
Forskerne ville vite hvordan sexlivet påvirkes når man pådrar seg en kjønnsykdom.
I Kenya har forskere sett på hvordan det å ha en seksuelt overførbar sykdom påvirker kvaliteten på sexlivet.

Det er blitt forsket mye på smitteforebygging i Afrika sør for Sahara, men dette temaet er nypløyd mark, mener forskerne fra Nyanza i Kenya og universitetet i Illionois.

Sykdommene som ble vurdert var HIV, HSV-2 (herpes) og BV (bakteriell vaginose). BV regnes ikke som en seksuelt overførbar sykdom, men man tror at sæd kan utløse en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Med dagens medisiner kan man leve fint med HIV, og ikke være smittsom, selv om man bærer viruset hele livet.

Det var mennene som var mest fornøyd med sexlivet, på tross av sykdommen. Kvinnene hadde oftest problemer med bakteriell vaginose og herpes.

BV kan gi vond lukt, ofte karakterisert som «fiskelukt», eller «råtten fisk». Det kan dessuten gi økt utflod. Disse symptomene gjør at man kan skamme seg og kanskje unngå sex.

Herpes kan gi blemmer og sår ved utbrudd, og disse kan være plagsomme og er smittsomme. Når sårene er grodd, og man ikke har utbrudd, er smittefaren minimal. Det finnes behandling som kan holde herpes i sjakk, men ingen kur.