Nytt nummer ute nå!
Skamløs 2018 - Carina Elisabeth Carlsen er kåret til landets mest skamløse i 2018 av Sex og Samfunn. | © Tore Aasheim
Overrasket

Carina Elisabeth Carlsen er årets mest skamløse

Publisert: 05.09.2018 kl. 10:08 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 17:28

Carina er burlesque-danser, humanist, kroppspositivist og engasjert samfunnsdebattant, og nå er hun også vinner av årets Skamløs-pris som hvert år deles ut av organisasjonen Sex og Samfunn.
 
"Elsk og aksepter deg selv!" En oppfordring som kan virke enkel nok, men som i virkeligheten har vist seg vanskelig å etterleve. Vinner av Skamløs-prisen 2018 Carina Elisabeth Carlsen har vært en tydelig talsperson og markant aktivist for at flere av oss skal kunne være glade i oss selv og hvem vi er, noe som ikke har gått upåaktet hen, verken blant fagfolk eller folk flest.
 

Til kamp mot skammen


Det er stiftelsen Sex og samfunn som deler ut Skamløs-prisen og prisens formål er å løfte frem enkeltpersoner, organisasjoner eller grupper som har oppmuntret til mot og åpenhet om skambelagte områder innenfor seksualitet.

Skam, enten selvpålagt eller pålagt av andre, kan blant annet bidra til at mennesker ikke fullt ut kan leve i tråd med sin ønskede seksualitet, enten dette innebærer identitet, orientering, preferanser, følelser eller annet som for enkelte kan virke utfordrende.

Organisasjonen skriver på sin hjemmeside at prisen skal "bidra til å øke synlighet, bevissthet og kunnskap rundt temaer knyttet til seksualitet. Skam og stigmatisering gjør at sider ved seksualitet kan føles vanskelig å snakke om, og med denne prisen ønsker vi å motarbeide dette. Prisen skal sørge for at ulike sider ved seksualitet slippes frem i lyset og på den måten ønsker vi at prisen skal bidra til å fjerne skam."
 

Bryter ned vrangforestillinger


Når det gjelder årets vinner uttaler Sex og samfunn et "Carina Elisabeth Carlsen er humanist og kroppspositivist, og jobber for at alle skal bli akseptert for den de er.  Hun ønsker å bryte ned vrangforestillinger og utfordre forutinntatte holdninger, nettopp for at mennesker som ikke passer inn i vedtatt samfunnsnormer skal slippe å føle skam. Skamfølelse gjør det vanskelig å være trygg både på seg selv og sine omgivelser, og er opphav til psykisk uhelse. Dette har Carina grepet tak i, og jobber forbilledlig for at alle mennesker skal kunne elske og akseptere seg selv. Hun er også en fin talsperson for psykisk helse og det å være annerledes.”
 

Stemt fram av publikum


Sex og samfunn utnevner hvert år en jury som først plukker ut ti kandidater til prisen. Etter en ny runde med vurderinger blir de ti redusert til topp tre, og deretter er det publikum som stemmer frem hvem som skal få prisen.

Det var en nokså overrasket Carina som fikk vite at hun vunnet, og hun hadde ikke forberedt noen takketale.

- Dette er en stor annerkjennelse, og det er spesielt hyggelig å bli verdtsatt også av fagfolk, uttalte Carlsen da hun hadde fått prisen.

Da Cupido spurte henne om hvorfor hun trodde hun vant årets pris hadde hun ikke noe klart svar.

"Men jeg tror det er svært mange der ute som har et anstrengt forhold til kroppen sin, som kjenner på skammen og kravene. Det er viktig at vi ikke lar andre påføre oss skam på grunn av vår egen kropp. Vi må ta tilbake eierskapet til kroppen vår og fokusere på helse og trivsel,  framfor at vi skal se ut slik som alle andre forventer eller mener."

Årets tre finalister Carina, Mia Landsem og PUST UT, fikk hver sin dag hvor de fikk bruke Sex og samfunns Instagram til å presentere og promotere seg selv. Carina arrangerte blant annet bikini-og-badebukse-dagen i Spikersuppa i Oslo.

Det hører for øvrig med til historien at Carina også er én av initiativtakerne bak en av de andre finalistene PUST UT, som er det eneste tilbudet i Norge for skeive mennesker med utviklingshemning.

Den tredje finalisten Mia Landsem er først og fremst kjent for sin kamp mot ulovlig spredning av nakenbilder på internett.  


Sex og samfunn


Sex og samfunn er Norges største senter for seksuell og reproduktiv helse og rettigheter. Organisasjonen driver klinisk-, undervisnings- og formidlingsarbeid, der den kliniske delen av arbeidet inkluderer Norges største klinikk for seksuell helse.

I 2017 hadde Sex og samfunn omlag 29.000 besøkende på klinikken, fordelt på personer som tok selvtest, hadde timekonsultasjon eller fikk HPV-vaksine. Klinikken genererer bred kunnskap som videreformidles til øvrige aktører på feltet.

Organisasjonen mottar i tillegg henvendelser fra hele landet pr. telefon og epost, både fra målgruppen og fra helsepersonell. På Sex og samfunns chat kan unge over hele landet snakke med kvalifisert helsepersonell om sex, seksualitet og seksuell helse. I fjir benyttet omlag 8.300 seg av dette tilbudet.

Stiftelsen gjennomfører også tiltak som fagutvikling og kunnskapsspredning blant annet gjennom hospiteringsordning for helsepersonell, utvikling av Metodebok for seksuell helse og drift av eMetodebok.no og egen nettside med faktaopplysninger om seksuell og reproduktiv helse og rettigheter.