Nytt nummer ute nå!
Tvillinger i matchende kjoler. | © Meeke/Corbis/NTB scanpix

Du er ikke alene i egen kropp

Publisert: 19.09.2017 kl. 00:00 | Oppdatert: 19.09.2017 kl. 00:01

Du tror kanskje det er så enkelt at du er én person? Men nei, inni deg lever mange organismer – til og med fra andre mennesker - som styrer hvem du er og hva du gjør.
Det var en gang da opprinnelsen din var enkel å forstå. Faren din møtte moren din, de koste seg, og ut fra et bittelite befruktet egg kom du skrikende til verden. Du var halvt din mor, halvt din far og 100 prosent deg selv.

Men ifølge forskning referert av bbc.com, er i dag den enkle historien blitt betydelig mer komplisert. I tillegg til genene fra foreldrene dine, er du også en mosaikk av virus, bakterier og potensielt andre mennesker. Hvis du er en tvilling er det spesielt stor sjanse for at du har deler av tvillingen din i kroppen og hjernen, og det kan påvirke handlingene dine.
 
Forskere fant at 63 prosent av kvinnene også hadde mannlige hjerneceller.

Men det er ikke bare tvillinger som finner andre celler i kroppen sin. For noen år siden skar forskerne Nelson og William Chan ved Alberta-universitetet i Edmonton skiver av kvinners hjerne for å se etter det mannlige Y-kromosomet. De fant at 63 prosent av kvinnene også hadde mannlige hjerneceller.

«Ikke bare fant vi mannlig DNA i kvinnelige hjerner på generell basis. Vi fant det i flere deler av hjernen,» sier Chan til BBC. Det innebærer at hjernene deres var overdrysset med celler fra en mannlig kropp. En logisk konklusjon er at de kom fra en baby, at stamcellene fra en sønn hadde brutt gjennom morkakebarrieren og funnet veien til hjernen hennes.
 
Andre forskere har begynt å fundere på om disse cellene kan påvirke morens mentale oppførsel under svangerskapet.

Forskerne fant også at kvinnene med manne-DNA i hjernen hadde redusert risiko for å utvikle Alzheimer – uten at de klarte å sette fingeren på hvorfor. Andre forskere har begynt å fundere på om disse cellene kan påvirke morens mentale oppførsel under svangerskapet.

Kunnskapen vår på dette området er fortsatt spinkel, og potensielle konsekvenser befinner seg kun på teorinivå. «Men vi kan ikke til fulle forstå menneskelig oppførsel uten å se på disse organismene inni oss. Vi blir nødt til å forstå dem før vi kan forstå hvordan vi er,» sier Kramer. 

Det finnes også mange forskjellige ikke-menneskelige individer som kjemper om kontrollen over oss fra innsiden. Det høres kanskje skummelt ut, men for eksempel mikrobene i fordøyelsessystemet ditt kan produsere nevrotransmittere som endrer humøret ditt. Noen forskere hevder mikrober også kan styre appetitten din.


 
Les også:
Arvesynden
Skam og skyld som nedarves fra foreldre, kan være en risikofaktor for barnets fremtidige livskvalitet og helse.

«Homsegen» i morsarven
I de to siste tiårene har forskere påvist en overrepresentasjon av mannlig homoseksualitet i enkelte familier.


Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Arv
Vi blir ikke født med blanke kort, vi er ikke ubeskrevne blad. Vi er preget av evolusjons- vidom - og en god porsjon tilfeldigheter. Noen av oss har flaks, andre har det ikke.Denne artikkelen var først publisert i bladet Cupido 1/2016.