Nytt nummer ute nå!
Faksimile fra Cupido 8/2012.
Tredje kjønn

Esben Esther: Interessen for psykiatri var en blindvei

Publisert: 19.02.2013 kl. 00:00 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 17:28

Forfatter: Lene Wikander
Vi kommer alle til verden med talenter av ymse slag, og i beste fall får de utvikle seg og blomstre til glede for oss selv og våre omgivelser.
Cupido har intervjuet fire personer som ikke lar seg plassere i tradisjonelle kjønnsrollebåser. De ligner ikke mye på hverandre.
  • Luca er mann med vagina
  • Geir spiller kvinner i drag
  • Esben veksler mellom å uttrykke seg som både kvinne og mann
  • Jean er kvinne med penis
Men de mener alle at vi bør innføre et tredje kjønn i Norge. Under fellesbetegnelsen «trans» tror de kvinner og menn som ikke helt er kvinner eller menn, kan blomstre og utvikle seg til berikelse for oss alle.

ESBEN ESTHER

Esben Esther Pirelli Benestad er en av Norges mest profilerte sexologer. Men aller mest oppsikt har han vakt for å flyte lett og elegant mellom mannlig og kvinnelig kjønnsuttrykk, både som deltaker i samfunnsdebatten og i «Skal vi danse». Så mener også Esben Esther at hin er en som danser med livet.
 
Esben Esther er utdannet lege, men spesialiserte seg senere i innen sexologi. Det mener hin har mellom 97 og 99 prosent med det å gjøre at hin selv er trans.
 
Jeg var interessert i psykiatrien en stund, men fant jo fort ut at det var en blindvei når det gjaldt å finne ut noe om identitet og seksualitet, sier Esben Esther og himler diskret med lekkert skulpterte øyebryn. Det er Esther som tar imot i Grimstad i dag. Iført luftig hvit topp og matchende capri-bukser, legger hun kokett bena i kors, bøyer seg ivrig frem og fortsetter.
 
Psykiatriens forhold til transpersoner handler jo bare om å sykeliggjøre dem. Hvis vi begynner med dette tåpelige spørsmålet; «født sånn eller blitt sånn?», så er min utgave av det at folk er født sånn og i beste fall blitt sånn. Vi kommer alle til verden med talenter av ymse slag, og i beste fall får de talentene utvikle seg og blomstre til glede for oss selv og våre omgivelser, i verste fall så syndiggjøres de eller blir undertrykt.
 
Esben Esther ser på livet som et supermarked.
 
Du kommer altså med noen talenter inn i det store kulturelle supermarkedet hvor du løper rundt i hyllene for å finne noe som måtte passe for deg. Jeg har vært en av dem som har klatret over hyllene, veltet ting og skadet meg på føttene i jakten på det jeg trengte, før jeg omsider fant det innerst inne i en krok. Men der var det jo fullt av kvinnfolk! Esben Esther slår oppgitt ut med smekre hender og rødlakkerte negler.
 
Hvis vi tenker oss kjønn som uniform så blir uniformen noe som bare bekreft er hvilket lag du spiller på. Men uniformen i seg selv er død, den må gis en kulturell betydning og dermed et bekreftelsespotensial for å bli levende.
 
Esben Esther mener at samfunnet må lære seg å bli transpositivt og at det er noe vi alle vil tjene på.
 
Vi må bli transpositive, lære oss å si at trans er fint, at du som trans representerer noe ikke alle vet om og derfor kan fortelle dem om. Vi vet jo å sette pris på de sjeldne blomstene når vi er ute og går tur, de får oss til og med til å stoppe opp og beundre dem. Det må vi lære oss å gjøre med mennesker også.
 
I tillegg må vi utvide vår forståelsen av hva friske kjønn er. I dag er kjønn fortsatt så inn i hampen alvorlig for folk. Jeg mener vi bør komme dit der vi tør å leke litt mer med kjønn, sier Esben Esther som også tror at vi vil komme dit en dag.
 
Tokjønnsmodellen tilbyr misson impossible for de transpersonene den er aktuell for. Er du født i en mannskropp og føler deg som en kvinne, mener jeg likevel det blir galt å si at du er født i feil kropp. Det er ikke feil kropp, det er din kropp. Å snakke om å være født i feil kropp er så kroppsfiendtlig og løgnaktig. Det antyder liksom at du kan skift e kropp og det kan du altså ikke. Du kan justere den så den skal bli god å bo i, men når man antyder at det er mulig å skift e kropp, å legge seg på operasjonsbordet som Tornerose og våkne i riktig kropp etterpå, så er det løgn. Sporene vil alltid være der. En kjønnsoperert kvinne vil alltid være en kvinne som aldri har hatt mens, en kjønnsoperert mann vil alltid være en mann som har hatt mens. For meg er en kvinne en som sier at hun er det, og en mann en som sier han er det. Ferdig med det.
 
Esben Esther er helt for innføringen av et tredje kjønn, aller helst ville han at vi skulle hatt minst syv kjønn å velge i.
 
Med kun to kjønn så stemmer ikke kartet helt med terrenget. Skal vi skvise alle inn i en av de to kjønnsmajoritetene, vil de aldri passe helt for alle og det er det jeg kaller mission impossible. En tredje transplattform vil hjelpe mangfoldet langt på vei, og bidra til å fjerne mye av skammen som er så kvelende. Som mennesker må vi være stolte av oss selv og tørre å leke med verden.