Aksepter aseksualitet!

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Psykolog og spesialist i klinisk sexologi Sissel Schaller stiller seg kritisk til å gjøre aseksualitet - et liv uten sex - til en seksuell legning. Det viktigste for de aseksuelle er aksept, mener hun.

– Det er ikke hensiktsmessig å se på aseksualitet som en legning. Mange tror at så lenge man kan kalle noe en legning kan man henvise til en årsaksforklaring utenfor seg selv, og da blir det man tenker og føler mer legitimt. Dette er forståelig ut i fra den hetsen mennesker som er annerledes og vedkjenner seg dette utsettes for.

Det viktigste er aksept
Sissel Schaller mener at det i hovedsak handler om å bli akseptert. – Å kalle aseksualitet en legning blir det samme som å kaste barnet ut med badevannet. Man bommer på målet og målet er aksept.

At folk ikke ønsker å bli sykeliggjorte er opplagt. Ingen ønsker å få sin opplevelse ugyldiggjort. Det er det samme som å få redusert sin verdi som menneske, og da er vi ved kjernen, nemlig det å bli akseptert for den man er.

Når vi tar beslutninger i forhold til våre liv, er det alltid snakk om på hvilket grunnlag vi tar dem. Jo bedre informert vi er om hvorfor vi ønsker eller trenger å ha det slik eller sånn, desto bedre rustet er vi til å leve med og stå for våre valg og å formidle disse til andre.

Opplever vi at vi ikke ønsker å uttrykke, delta i eller bli eksponert for en annen seksualitet så er det naturlig at dette skal respekteres.

Hvorfor får vi fiendtlige reaksjoner?
Schaller synes det er spennende å se nærmere på hvorfor majoriteten reagerer så fiendtlig på det aseksuelle.

– Egentlig synes jeg ikke aseksualitet som fenomen er det mest interessante, men faktisk det at folk og samfunn kan reagere såpass sterkt og negativt, nesten aggressivt.

Jeg synes også det er interessant dersom aseksualitet faktisk viser seg å være en fysiologisk forankret reaksjon på de uttrykk i samfunnet som oppleves som sexfiksering. Et opprør mot at alt skal gjøres og føles og prøves og tenkes.

– Videre er det interessant dersom en relativt stor andel av dem som definerer seg som aseksuell har vært utsatt for overgrep som barn. Det er rimelig å forstå aseksualitet som en naturlig løsning på eller konsekvens av overgrepene. Siden årsaken da vil være situasjonsbetinget, vil det imidlertid ikke være hensiktmessig eller riktig å kalle aseksualitet en legning.

Fordelaktig å runke uten fantasier
For øvrig er det ikke nødvendig med fantasier ved onani, mener Schaller. Det er ikke uvanlig at folk runker for å sovne eller for å kvitte seg med spenninger. Det kan til og med være fordelaktig for alle å bruke tid på å onanere uten fantasier for å få bedre kontakt med den kroppslige opplevelsen av oppbygningen og orgasmen enn at man oppholder seg «ute i fantasiene».

– Dersom man blir ensom eller ulykkelig av å ikke ha seksuelle lyster eller følelser, da er det på tide å finne ut hvorfor det er blitt slik og hva man kan gjøre med det. Men ut over det er det også mye annet deilig, spennende, givende og interessant å drive med i verden og livet i tillegg til sex, sier sexologen Sissel Schaller.
 

Les også:
Et godt liv uten sexlyst?
Er det mulig å leve uten seksuell lyst og seksuelle fantasier? Er aseksualitet et frivillig valg eller en seksuell legning?

Kjærlighetsliv uten sex
Kvinner og menn som mangler sexlyst, mangler ikke lyst på kjæreste.
 


Fra Cupidos arkiv: Samliv og seksualitet
Kunnskap kommer godt med når du investerer i et samliv som skal fungere godt og sikre deg et godt liv.

Relaterte artikler