Hjertelig sexpositiv
Hjertelig sexpositiv | Sexsibilityfestivalen samlet 400 deltakere fra hele Europa, initiativtaker er Lorenzo Stiernquist. | © Pressebilde

Om å koble sammen hjertet og kjønnsorganene

Skrevet av: Kjersti Helgeland

Publisert:
Sist oppdatert:

- Legg en hånd på hjertet ditt, og en på genitaliene, oppfordret Lorenzo Stiernquist under åpningsarrangementet på Sexsibility 2019.

Sexsibilityfestivalen handler i hovedsak om å koble seg til hjertet og kjønnsorganene, og så å koble dem sammen. 

Denne sexpositive festivalen gikk av stabelen for 11. gang i juni. Drøyt 400 deltagere, frivillige og kursholdere fra hele Europa fant veien til det alternative kurssenteret Ängsbacka nær Karlstad for å utforske ulike aspekter av sin seksualitet. 

Over fem dager kunne man velge mellom over 50 ulike workshops, kategorisert med 0-3 chilier ettersom hvor «hotte» de var. «Trust & sexual empowerment», «Ecstatic naked dance», «Acrobatic Kama Sutra», «Ugly fucking monster tantra»  og «Sensual tao-massage» er noen smakebiter på hva man kunne utforske. 

Lorenzo Stiernquist forteller han tok initiativ til festivalen som en oppfølging av sexsibilitycoach-utdanningen han drev, som en møteplass for utdannede coacher og andre interesserte. Den fremmer et holistisk syn på seksualitet, og på festivalens nettside kan man lese at målet er å tilrettelegge for vakre opplevelser med sex, intimitet, latter, lekenhet og glede, som kan gi healing og motivasjon til å skape en bærekraftig og harmonisk verden.

Det betyr ikke at festivaldeltagerne kun er en gjeng hippier med dreads og batikklær. Joda, de er der de også, men det er så mange fler. Det er folk som ser ut som om de skal på stranda, på fest, det er menn i kjoler, folk i saronger og fargerike klær. Det er et studentpar fra Oslo, en eldre bonde fra nord, en konsulent fra London, en svenskiraner, en dame i rullestol. Det er skeive og streite. Festivalen er inkluderende, og det skal mye til å skille seg ut i dette mangfoldet. Stiernquist forteller at de har fått positive tilbakemeldinger fra transmiljøet i år, fordi de lyttet på tilbakemeldinger fra i fjor og har gjort en ekstra innsats for å inkludere denne gruppen.
 

Ugly fucking monster tantra


-OMG, are we actually doing this? Kursholder Sofi Råå tenker høyt der vi kryper halvnakne rundt hverandre med «monsterface» og lager ubegripelige lyder. «Ugly fucking monster tantra» handler om å omfavne det som ikke er vakkert, det vi skammer oss over, enten det er fysisk eller psykisk; invitere det inn, leke med det, se det i øynene. Vi må ikke alltid være vakre eller sexy, si de rette tingene eller være i akkurat den rette stemningen for å være seksuelle sammen. Og ja, det er et verktøy vi kan ta med oss hjem og bruke i hverdagen. 

Andre workshops er mykere. På «Sensual kama sutra» utforsker vi erogene soner. Armene, nakke og ører, baksiden av lårene og knærne. Fjærlett berøring, med negler, lepper, hår. Opphisselsen stiger i takt med temperaturen i rommet. Det er ikke det at det er så spesielt eller nytt, det er ikke grensesprengende kunnskap. Men hvor ofte tar vi oss tid til slike ritualer i hverdagen?

På slutten av økten inviterer kursholder Ronyah de parene som vil til å finne sammen med et annet par, der en og en kan ønske seg berøring av de tre andre.

- Jeg ønsker at du skal massere brystene mine, at du stryker og masserer lårene og du stryker ansiktet mitt og kysser meg.

For de fleste er det ikke bare lett å uttrykke konkrete ønsker – men desto større salighet om man blir møtt på dem!

Sexsibility kan ses på som en treningsleir, der man kan øve seg på å overkomme skam, sette grenser, bevege seg ut av komfortsonen og uttrykke ens ønsker og lengsler.

- Det handler ikke om at vi skal fikses, men om å gå innover, koble oss til oss selv og finne kjærlighet i oss selv utdyper Stiernquist. Fra kjærligheten til oss selv kan vi møte kjærlighet i andre.

- Vi har et indre kompass, men mange i dag har mistet kontakten med det. Om man forsøker å navigere etter hva andre synes og mener kommer man lett på feil kurs, man mister seg selv.
 

Stort fokus på samtykke


Det er et stort fokus på samtykke og grenser på festivalen. «Consencious impact play» og «Consent is sexy» er to eksempler fra programmet.

Stiernquist forteller at dette ikke er et resultat av #metoo, det er i stor grad et resultat av at han i 2013 møtte Betty Martin og ble kjent med hennes arbeid «The Wheel of Consent». Bevissthet om det å gi, å ta, å tillate og å motta står sentralt – og på en festival som tilrettelegger for seksuelt samkvem i et land med samtykkelovgivning virker det på sin plass.

I denne sammenheng bør det også nevnes at festivalen er rusfri. Om man ikke har en partner man velger å gjøre alle øvelser sammen med, er mange workshops en konstant øvelse i å ta initiativ og uttrykke ønsker – det vil si å risikere avvisning, og å kjenne inn i seg selv, sette grenser – og tåle å avvise andre. For noen er det lett, men for de fleste er det utfordrende. 

Sexsibility er ikke et sted for lett tilgjengelig sex. Du møter nok flere der som har et mer åpent og liberalt syn på seksualitet enn gjennomsnittsbefolkningen, men den viktigste du møter er deg selv.

I de daglige «Sharing groups» kan du lette ditt hjerte og dele dine tanker. I møte med andre speiles du, og du kan se din egen usikkerhet, frykt, glede eller nytelse inn i hvitøyet. Sexsibility er en treningsleir, og med mot og gode intensjoner kan du øve deg på å være fullt tilkoblet til deg selv og din seksualitet, og du får nye erfaringer og ferdigheter du kan ta med deg hjem i sekken.


 

Relaterte artikler