BDSM-guru
BDSM-guru | John Pendal foreleste om BDSM uten ekstra utstyr under årets Kinkferanse i Oslo. | © Kenneth Uthaug

- Positiv selvfølelse like viktig som samtykke

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Den britiske BDSM-foreleseren John Pendal har vært i Norge og han mener vi nordmenn bør lokke fram den indre vikingen i oss.

Under årets Kinkferanse holdt John Pendal, stand-up komiker og BDSM-guru, et foredrag om det å utøve BDSM uten «ekstrautstyr» - her er det tydeligvis bare fantasien som setter grenser. Men det tok en liten stund før publikum ble varme i trøya.

- Dere nordmenn er så …, så norske, sier John Pendal og smiler.

- Dere byr liksom ikke på noe ubedt, eller deltar sånn uten videre. Dere er litt tilbaketrukne i starten, men dere våkner fort til liv, det skal dere ha. Jeg holdt den ene workshopen tidlig på søndag, og da startet jeg med å si at «akkurat nå er vi alle litt norske». Det skulle ikke mer til, folk lo litt og så var vi i gang. Jeg tenker vel at dere nordmenn trenger å hente fram den indre vikingen i dere, ta dere en øl og slappe mer av, råder Pendal.

- Jeg reiser jo rundt om i verden og underviser i BDSM, og da er det ikke til å komme unna at det kan være en utfordring å få med seg en del utstyr gjennom sikkerhetskontrollen, forteller Pendal.

- Ikke bare det, men enkelte ganger så hender det at bagasje med dyrt utstyr «forsvinner» på veien, eller at bagasjen blir forsinket. I tillegg hender det jo at man har sjekket ut av hotellet, bagasjen ligger i et oppbevaringsskap og man møter noen som kan har lyst å leke med. Hva gjør man da? Jo, man bruker fantasien og BDSM uten utstyr, forklarer Pendal.

Briten reiser rundt med et foredrag der publikum inviteres til å bidra, man jobber seg gjennom alfabetet og finner ting som kan brukes i BDSM-lek.

- Ta for eksempel armhulen. Den brukes gjerne til kos, lukt og slikking, men den kan også brukes til å frarøve noens sanseinntrykk. Den som er master kan bruke armhulen til å dekke over øyne, nese og munn, og mens den som underkaster seg er i mørke, har den andre hender og tenner fri til å leke med partneren, forteller Pendel.

Han forklarer at publikum ofte bidrar med egne forslag og innspill.

- Her i Oslo var det for eksempel en dame som fortalte at øyenbryn kan brukes i BDSM-leken. Masterens hevede øyenbryn som viser skuffelse var for henne en tydelig straff som hun for alt i verden ville unngå. Det fikk meg til å tenke på at det skulle gå an å jobbe fram en BDSM-rutine der man bare bruker øyenbryn som virkemiddel, forteller Pendal.
 

Beskriver din BDSM tredimensjonalt


John Pendal har utviklet sin egen modell, en XYZ-graf som forklarer hvilken type BDSM-er du er.

X-aksen forteller noe om hvor kroppslig du er, dersom du er fornøyd med bare å stå for deg selv med ansiktet mot veggen scorer du lavt, desto mer fysisk kontakt og spank du ønsker, desto høyere scorer du på X-aksen.

Y-aksen beskriver hvor mye du ønsker å være deg selv eller hvor mye du ønsker å få inn i et rollespill med dominans. Pendal forteller at mange som for eksempel har opplevd mobbing på skolen ønsker å være seg selv. Rollespill med sterk dominans vekker minner om mobbingen, og det kjennes ikke bra.

Z-aksen beskriver hvor aggressiv du ønsker leken å være. Du kan for eksempel være en aggressiv submissiv som ikke adlyder, føyer deg etter reglene og dermed forventer reaksjoner tilbake. Dersom du derimot forholder deg til reglene og gjør som du får beskjed så scorer du lavt på Z-aksen.
- Mange som ikke er opptatt av kink synes kanskje det er rart dette med smerte og 

- Det er ingen som reagerer på at noen finner tilfredsstillelse av å løpe en maraton for å få et endorfin-kick, eller gjennomfører flere aerobictimer etter hverandre eller munker som utfører flagellasjon. Men når pisking eller selvpining foregår i et lekerom så er det plutselig perverst.

Rollespill og dominanslek er virkelig ikke noe annerledes enn at noen betaler i dyre dommer for å meditere eller ligge å flyte i en vanntank med saltvann for å få utfordret sin egen tankestrømmer. 

Og dersom jeg utfordrer mine egne fobier eller søker et adrenalin-kick ved å bli sperret inne, bundet eller stukket av en nål, er det unormalt i forhold til det å gå å se en skrekkfilm som skremmer vettet av deg, hoppe i fallskjerm der du bare må håpe at fallskjermen folder seg ut eller utøver ekstremsport med livet som innsats.
 
Man oppnår det samme rushet, men jeg våger å påstå at min BDSM-lek er både sikrere, billigere og mer tilgjengelig enn fallskjermhopping eller ekstremsport, påstår Pendal.
 

Selvfølelse like viktig som samtykke


- Dette med samtykke er vel særdeles viktig under BDSM-lek?

- Samtykke er viktig uansett hva slags sex man bedriver, men det er selvsagt også viktig når man utfører BDSM. Noe annet man heller aldri må glemme er å ha et stopp-ord, et sikkerhetsord som gjør at den andre vet at man skal stoppe, forklarer Pendal.

Stopp-ord eller sikkerhetsord er en del av BDSM-eres ABC, det er noe man MÅ avtale før man starter lekene. Ordet kan være hva som helst, men det bør være et ord man vanligvis ikke bruker eller som skiller seg ut dersom det tas i bruk. Ord som «stopp», «nei» og «slutt» er dårlige stopp-ord, fordi tvang kan være en del av leken. Ordet «rød» eller «rødt» er et universelt ord som fungerer i de aller fleste sammenhenger. Fargen er internasjonalt kjent som et farevarsel, og ordet vil skille seg ut i en dialog under sexleken.

- Samtykke er likevel ikke det eneste som er viktig i BDSM, påpeker Pendal. 

- Jeg har personlig erfaring med at selv om jeg var samtykkende i sexleken, så var forholdet dårlig for meg. Jeg bruker å si at BDSM både skal være samtykkende og være med å bygge opp selvtilliten din. Dersom du føler at det du holder på med undergraver selvfølelsen din, at du føler deg miserabel etterpå og du ikke opplever leken og sexen som noe positiv, så bør du stoppe og si nei for din egen del.

Pendal forteller at i tillegg til samtykke, stopp-ord og at det skal være en oppbyggende opplevelse så er sikkerhet alfa og omega innen BDSM. Derfor har man ofte en moderator i lekerommet som kan bryte inn dersom noen er i ferd med å gjøre noe som ikke er sikkert. Dersom det er flere som leker i samme lokale så vil også de med mest erfaring kunne gå inn å avbryte en lek dersom det går på sikkerheten løs.

- En del som driver med BDSM har ofte en link til organisasjoner som driver med mental helse, hva tenker du om det?

- For å holde på med BDSM må du først få en forståelse for hvem du er. Du må kjenne deg selv og være ærlig mot deg selv, og dette er ofte en mental øvelse. BDSM-leken kan få fram minner og opplevelser som fremkaller sterke følelser, og da er det viktig at man er trygg på seg selv.
 

Uten å påføre varige skader


- Dersom man ikke er i et BDSM-miljø kan det være vanskelig å skjønne at noen med viten og vilje vil påføre andre mennesker smerte og skade dem. Hvordan kan du forklare det?

- Den som påfører smerten og pinen gjør det i samspill med den som blir påført lidelsen. Det er snakk om en gjensidig lek, der smerten er en del av opplevelsen. Det er viktig å understreke at det aldri er snakk om å skamfere noen eller påføre dem varige skader.

Dersom jeg som dominant merker at du som sub ikke har det greit og at du viser det med måten du reagerer på eller sier i fra med et stopp-ord, så skal jeg med en gang avbryte og gå rett på "aftercare" (Fysisk og mental nedtrapping etter BDSM-lek. Red. anm.). Da skal jeg ta vare på deg og sørge for at du kommer til hektene igjen. På den måten skapes det også gjensidig tillit og et positivt forhold mellom oss. 

- Er det slik at dersom du prøver med et forsiktig klask på rumpa eller noen rapp med et belte, så vil man etter hvert teste ut mer og mer? Litt som når noen begynner å tatovere seg og ikke klarer å stoppe?

- Jeg har én tatovering og jeg stoppet etter denne ene fordi det var den jeg ville ha. Jeg tror de som har mange tatoveringer ønsker dem alle sammen, ikke fordi den ene ga dem lyst til å fortsette. 

Jeg tror det mer er snakk om forskjellige faser i livet. Det er i alle fall ikke snakk om en lineær utvikling der man blir mer og mer ekstrem. Noen ganger har man lyst til å prøve det ene eller det andre, kanskje man finner sin kink og ikke tester ut andre ting. 

Jeg har nettopp giftet meg og da er det ikke naturlig for meg å prøve ut med andre. Kanskje vil min ektefelle og jeg senere invitere med andre i vår lek, det får framtiden vise. Det viktigste er vel man kjenner på hva som er riktig og positivt for en selv der og da, avslutter Pendal. 

Hva tenker du om saken. Vi hører gjerne dine synspunkt. Send oss din tilbakemelding på DENNE LINKEN.  
  

Relaterte artikler