Funker dårlig!
Funker dårlig! | Dårlig seksuell folkeskikk er dårlig nytt både for den som tråkker feil i en sjekkesituasjon og for sosiale relasjoner i samfunnet generelt. | © Shutterstock

Seksuell folkeskikk: Hva den innebærer og hvordan vi kan bedre kommunikasjonen vår når det gjelder seksualitet.

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Seksuell folkeskikk. Smak på begrepet. Ganske selvforklarende, ikke sant? Eller ikke? Vi ser nærmere på vår seksuelle folkeskikk, hva den innebærer og hvordan vi kan bedre kommunikasjonen vår når det gjelder seksualitet.

Selv om vi mennesker fra tidenes morgen har hatt sex med hverandre på alle mulige vis, sliter vi fortatt med å forholde oss til hverandre når det gjelder vår seksualitet. «Det er på tide med opplæring i seksuell folkeskikk,» mener sexolog Elsa Almås. 

Er det virkelig nødvendig å lære folk seksuell folkeskikk, tenker du kanskje? Oppførselen til flere av våre folkevalgte som vi har fått høre om, rystende #metoo-historier og en helt vanlig lørdagskveld på byen, burde være overbevisende argumenter nok for en slik folkeopplysningskampanje. 

Egentlig er det såre enkelt. Om vi alle utviser seksuell folkeskikk så blir dette med flørting, sjekking, sex, seksualitet, maktbalanse og grensesetting mye enklere.  

Stort sett, sånn rent teoretisk, så har folk flest en grei dose med folkeskikk på plass i ryggmargen når de beveger seg i sosiale lag og sammenhenger; det være seg dansen på lokalet, nattklubben eller internett.  

Likevel sørger alkohol, usikkerhet, kulturelle misforståelser og særdeles skeive maktforhold for at vi gang på gang går ut i moralske, etiske og altfor ofte juridiske spagater, der både vi og den positive seksualiteten blir tapere. 
 

Akutt behov 


Elsa Almås, psykolog og professor i sexologi, mener det er et akutt behov for å sette opp klare kjøreregler for hvordan vi oppfører oss i det seksuelle rom. 
 
Man skulle kanskje tro at evolusjonen etter millioner av år hadde finjustert våre seksuelle samhandlinger slik at vi visste hvordan vi skulle oppføre oss mot hverandre?  

Faktum er nemlig det at samtidig som samfunnet utvikler seg, så er også de seksuelle spillereglene i stadig endring. Blant annet er det mange som mener at #metoo-kampanjen har satt mange menn på sidelinja. Mannens rolle som jeger og erobrer er i ferd med å smuldre bort, og gutta vet rett og slett ikke hvordan de skal oppføre seg for ikke å tråkke i salaten. Dette har allerede ført til at en rekke menn for eksempel melder om ereksjonssvikt og mangel på sexlyst generelt.
 
Kraftig usikkerhet, godt oppblandet med alkohol, kan igjen føre til at mange menn gjør ting de helst ikke burde gjøre; og som de i realiteten heller aldri har ønsket å gjøre. De driter seg ut i sjekkesituasjoner og følgene blir katastrofale.
 

På bristepunktet 


«Samfunnet var egentlig på bristepunktet klar for en endring,» mener Almås. «Prevensjon og et aktivt arbeidsliv er to elementer som gjør at kvinner for det første ikke trenger å være redde for å bli gravide og heller ikke er økonomisk avhengige av menn slik de var før. Med utdannelse og arbeidserfaring kommer også muligheten til å komme i posisjoner. Kvinnene fikk større frihet og handlekraft, og til slutt ble glasset fullt og #metoo var et faktum» mener Almås.
 
Almås advarer mot å byråkratisere seksualiteten. Hun mener man må fokusere på lysten, spenningen og gleden ved positiv seksualitet. Endringene i samfunnet presser også fram et behov for å endre spillereglene når det gjelder vår egen seksualitet. Det er her dette med en oppdatert innføring i seksuell folkeskikk kommer inn.  

«Dette med seksuell folkeskikk går begge veier,» mener Almås. «Like fullt som mange må lære å ta nei for et nei, så må andre lære seg å avvise et tilbud på en høflig måte. Faktum er jo at redselen for å bli gjort til latter eller bli avvist på en ekkel måte, gjør at mange menn kvier seg for å ta kontakt med kvinner på en måte de faktisk ville ha satt pris på. Dersom en kvinne vil at en mann skal snakke til henne på skikkelig vis, da må hun også være villig til å la ham prate og kommunisere med ham før hun eventuelt avviser ham,» forklarer Almås.
 

Ikke noe hokus pokus 


«Alle må også forstå at man hele tiden sender ut seksuelle signaler som kan misforstås av andre. Det betyr ikke at vi skal forby folk å kle seg sexy eller vifte med noen pekefinger, men noen trenger kanskje å bli mer bevisste på hvordan de oppfattes. Det er ikke engang sikkert de er klar over det selv, og da er det greit å gi innspill på det,» mener Almås.
 
«Det er ikke snakk om noe hokus pokus, og det å snakke om seksuell folkeskikk kan kanskje synes enkelt og banalt, men det kan aldri bli for mye informasjon og kommunikasjon rundt dette temaet,» fastslår professoren. 

 

Seksuell folkeskikk 


* Seksuelt samvær må være basert på samtykke
* Seksuell kommunikasjon må være basert på likeverd
* Seksuell aktivitet må være sikker; som beskyttelse mot hiv, seksuelt overførbare infeksjoner og uønsket graviditet. 
* Seksuelle uttrykk må være basert på ærlighet
* Utvikling av seksualitet må være basert på delte verdier
* Seksualitet må romme gjensidig nytelse
 

Sexvettregler 


Dersom du følger disse reglene er det store sjanser for at du vil få oppleve et godt sexliv.
 
1. Lær å kjenne din egen kropp. Lær deg gjerne å onanere, og gjør du det allerede, test ut nye måter og nye erogene soner. 

2. Skaff deg noen seksuelle fantasier. Alle trenger seksuelle forestillinger, enten når du onanerer eller når du trenger litt ekstra tjuvstart under forspillet. I fantasienes verden er alt tillatt, og det som skjer inni hodet ditt er din eiendom som ingen andre har noe med – om du ikke selv velger å dele det med noen. 

3. Utforsk din egen seksualitet, kjenn på din egen komfortsone. Så lenge du utøver seksuell folkeskikk er det meste lov. Husk at det er du som avgjør hvor langt du vil gå. 

4. Snakk om sex. Sexprat trenger ikke slett ikke bare være griseprat eller intime og flaue avsløringer. La det å snakke om sex bli en del av hverdagen. 

5. Vask deg, og sørg for at du ikke lukter vondt. God hygiene er bra for deg, den du er sammen med og din seksualitet. 

6. Spør hva den andre liker – og ikke glem å si hva du selv liker. Du kan gi noen hint underveis, men dersom din partner ikke skjønner hva du mener så er det lov å tegne og forklare. 

7. Bruk tid på forspill. Mange forteller at for dem så er selve forspillet det mest spennende med hele sexleken, kanskje du til og med finner ut at dette også er din greie. 

8. Når lysten er forskjellig må den som trenger mest tid bestemme farten. Og så er det ikke lov å gi opp på første forsøk. 

9. Sett av tid til sex. Det er til og med lov å merke av i kalenderen, men detaljene finner dere kanskje best utav underveis innenfor den tidsrammen dere har gitt hverandre. 

10. Bruk prevensjon og beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner, hiv og uønsket svangerskap. Bekymringer for dette er drepen for den positive sexopplevelsen. 

Etter idé fra Elsa Almås. 



  

Relaterte artikler