Har sex helbredende evner?

Publisert:
Sist oppdatert:

Sex har vist evne til å reparere skadde nerver, mener den anerkjente nederlandske legen og psykoterapeuten Woet L. Gianotten.

Kroppen er som et piano, instrumentet må brukes jevnlig, hvis ikke blir det ubrukelig. Sex har vist evne til å reparere skadde nerver, mener den anerkjente nederlandske legen og psykoterapeuten Woet L. Gianotten. Sex kan redusere smerte, psykiske lidelser, spasmer og det siste er at sex kan ha såkalt nevroregenerativ effekt, altså gjenopprette ødelagte nerveforbindelser. Gianotten slår et slag for funksjonshemmedes seksuelle rettigheter, og mener at alle mennesker har de samme behovene. Han sikter både til fysiske og kognitive funksjonshemminger, som er medfødte skader fra ulykker, kroniske aldersrelaterte sykdommer og slag. Den nederlandske legen har sett at kjønnene har ulike behov.

Menn er funksjonsorienterte, mens kvinner er relasjons-orienterte. Hos kvinner er hele kroppen en del av det seksuelle uttrykket. For mannen oppleves det ofte som katastrofalt hvis nervene under beltestedet er i ustand. Det er imidlertid en del ting som kan fungere, til og med ved ryggmargs-skade. Menn kan få ereksjon som refleks, og orgasme ved god stimulering, både utløsning og såkalt hjerneorgasme. Også ved aldersrelaterte tilstander som ALS og Parkinson er sex fortsatt et tema. Hos menn med ALS påvirkes ikke ereksjon og utløsning, det samme gjelder kvinners orgasme. Når det kommer til Parkinsons skyldes ereksjonssvikt mangel på dopamin. Dette kan behandles, og enkelte kan faktisk få mer seksualdrift enn tidligere. (ESSM 2017 Nice)

Relaterte artikler