Kvinner kan fokusere mer på utseendet enn på nytelsen, viser 2016-undersøkelsen til RFSU. | © Piotr Marcinski/Shutterstock/NTB scanpix

Halvparten av norske kvinner faker orgasme

Publisert:
Sist oppdatert:

52 prosent av kvinnene som har deltatt i RFSUs undersøkelse «Sex og Kondom og Sånn 2016», sier de har faket orgasme.

Blant de nordiske landene utgjør norske kvinner den største andelen av de som faket hver gang eller ofte. 

Funnene i undersøkelsen som er utført for Riksförbundet För Sexuell Upplysning (RFSU) ble offentliggjort i Oslo 24. mai 2016. De underbygger tallene som den nederlandske sexologen Ellen Laan har gitt i temaet «Nytelse – for hvem?» i Cupido 1 og 2/2016. Ellen Laan refererer der til studier som viser at bare 25-30 prosent av heteroseksuelle kvinner får orgasme ved penispenetrasjon.

Fokuserer på utseende i stedet for nytelse
– Årsakene til at man faket en orgasme er mange. I blant fokuseres det på utseende i stedet for kroppslig nytelse. Mange faket orgasme for at partneren skal føle seg flink eller fordi de ikke vil såre partneren, sier Christina Placht i RFSU i en pressemelding om undersøkelsen.
 
Klitoris må tas på alvor
Manglende sexlyst er et økende problem blant den kvinnelige delen av befolkningen. Placht mener det er en klar sammenheng mellom sexlyst og orgasme.
 
–  Bedre sex gjør at lysten øker og man vil ha sex oftere. For at kvinner skal slippe å fake orgasme, må kunnskapen om klitoris´ betydning tas på alvor. Kvinner skal kunne oppnå orgasme like ofte som menn, men da må måten å ha sex på omfatte direkte stimulering av klitoris. Det er nøkkelen til kvinners orgasme, sier Placht.

Nordmenn minst fornøyd i Norden
Undersøkelsen viser også at nordmenn er minst fornøyd med sexlivet sitt sammenlignet med sine nordiske naboer? Hver femte norske kvinne er misfornøyd med sexlivet fordi de kommer for sjeldent. Graden av tilfredshet omkring sexlivet har sunket siden undersøkelsen ble gjennomført i 2010. Den viktigste årsaken til at man er misfornøyd, er i følge pressemeldingen at man ikke har sex ofte nok, eller at man ikke har noen å ha sex med.


Om undersøkelsen:
Undersøkelsen er gjennomført i januar 2016 blant 4260 personer mellom 15 – 65  år i Finland, Norge, Sverige og Danmark. Av disse er 1086 personer fra Norge.

Undersøkelsen er landsrepresentativ og representerer et tverrsnitt av befolkningen for den aktuelle målgruppen.RFSU er en ideell organisasjon som i over 80 år har jobbet for et åpent og positivt syn på sex- og samlivsspørsmål. RFSU jobber for alles frihet til å være den man vil, velge å leve som man vil, og nyte som man vil. Organisasjonens overskudd går til informasjons- og opplysningsarbeid både i Norge og internasjonalt. 

 
Les mer om kvinnens orgasme på cupido.no:

Og forresten har jeg faket
alle mine orgasmer - helt til nå

Ja, hva sier man til partneren sin når man først har viklet seg inn i en slik løgn?
 
Halvparten av norske kvinner
faker orgasme

52 prosent av kvinnene som har deltatt i RFSUs undersøkelse ”Sex og Kondom og Sånn 2016” sier de har faket orgasme.

Når mannen har fått sin utløsning,
er det slutt

Eva Elmerstigs undersøkelse skisserer en del alvorlige problemer i forhold til yngre kvinners mulighet for seksuell nytelse.

En kvinnes ereksjon kan trenge 20 minutter med klitorisstimulering
Det er egentlig ingen forskjell på «vaginalorgasme», «klitorisorgasme» og «g-punkt­orgasme», hevder Betty Dodson.

Parsex best med håndhjelp
Mange kvinner hevder at orgasmen ikke er så viktig for dem, og at det er mye viktigere å oppleve følelsesmessig intimitet. Men orgasmen er et viktigere suksesskriterium enn de selv tror.

Chelsea Blake's 3rd Orgasm
Filmhistoriens sterkeste orgasme-scener. Chelsea Blake faker ikke. En vintage VHS-snutt fra Candida Royalle.Fra Cupido arkiv: Kvinnens orgasme
Kvinnens orgasme er - takket være ny forskning  - ett av flere områder der seksualiteten må fortelles på nytt.

Relaterte artikler