1503 Fokus på kjønn og makt
1503 Fokus på kjønn og makt

Nøkkelen til bedre sexundervisning

Publisert:
Sist oppdatert:

Sex- og HIV-opplæring som legger vekt på likestilling mellom kjønnene og maktdynamikken i parforhold er mest effektiv.

Sex- og HIV-opplæring som legger vekt på likestilling mellom kjønnene og maktdynamikken i parforhold er fem ganger så effektiv for å redusere forekomsten av kjønnssykdommer og ikke-planlagte graviditeter enn programmer som ikke tar de samme hensynene.
 
Seksualundervisning og opplysning om HIV og andre seksuelt overførbare sykdommer er et viktig våpen i kampen for å bedre unge voksnes seksuelle helse. Verden over satses det mye på opplæring, men likevel er resultatene skuffende. Forskere mener nå at fraværet av sosiale faktorer i undervisningen påvirker effektiviteten.

Studier viser at ungdommer med dårlig holdning til likestilling mellom kjønnene eller ubalanse i maktforholdet i intime forhold har dårligere seksuell helse enn andre. Kvinner som ikke selv bestemmer nok i det seksuelle forholdet sitt har for eksempel mye høyere forekomst av kjønnssykdommer enn likestilte kvinner. Derfor mener forskere at forholdet mellom kjønnene og maktbalansen i de intime forholdene må på banen i seksualopplæringen.
 
KILDE
Nicole Haberland: International Perspectives on Sexual and Reproductive Health, Population Council/Guttmacher Institute

 
Les også:
Seksualundervisning
Artikkelstoff, nyheter og notiser fra Cupidos arkiv.

Relaterte artikler