Skandale da kvinnen i stampen ble kultursjef i NRK

Publisert:
Sist oppdatert:

Grete B. Solbergs bilde, ”Suzanne i badet”, forsidebilde i Cupido 1/1985, fikk skandaleoppslag i Se og Hør da kvinnen i badestampen ble kultursjef i NRK i 1991.

”Suzanne i badet”, som hadde vunnet Bergen Kamera Klubbs fotokonkurranse i 1983, ble også hengt ut som kvinneundertrykkende porno av Kvinnefronten samme år.
 

Omslagsbildet i Cupido 1/1985.

 
”Suzanne i badet” er inspirert av gammeltestamentlige Daniels bok som beskriver en vakker kvinne som bader og blir sett av to eldre menn. Da hun nekter å ligge med dem, beskylder de henne for å ha bedrevet hor med en ung mann. Grete B. Solbergs bilde blir utsatt for den samme dobbeltmoral og svik som bibelske Susanne i badet.

Modellene på bildet, som alle var bekjente av Grete B. Solberg, er alle stolte av at de fikk være med i hennes nå så berømte fotografi.

Kvinnen i stampen er Jorunn Veiteberg, nå professor i kunsthistorie ved Kunsthøgskolen i Bergen.

Mannen med skjegget som kjærtegner føttene hennes er Øystein Loge, kunsthistoriker, kunstner og forfatter bosatt i Haugesund.

Gitaristen er Helge Horvei, psykiatrisk sykepleier i Asker med ekstrautdanning i sexologi og musikk. Audun Tønnesen er mannen med flasken, nå overlege i rehabilitering av eldre i Bergen.

Ikke misbrukt av Cupido - men av Se og Hør
Da Jorunn Veiteberg ble ansatt som kultursjef i NRK i 1991, presenterte Se og Hør bildet i skandaleoppslag på forsiden. Veiteberg slo tilbake og sa at hun ikke var misbrukt av Cupido, men av Se og Hør.

Grete B. Solberg var frilansfotograf og lærer. Hun forteller at hun var lei av å se nakne, passive kvinner fotografert sammen med påkledde, aktive menn. Derfor lagde hun motbilder som også viste nakne menn.

Relaterte artikler