Muskel- og leddhjelp innenfra

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Når alt annet er prøvd og ingen ting har hjulpet, kan det vise seg at ryggvondt og andre helseplager kan lindres ved å slippe terapeuten inn vaginalt eller rektalt.

Det er ille nok å trekke ned buksa foran fastlegen, så hva skjer da når fysioterapeuten tar på seg gummihansker og går inn vaginalt eller rektalt?

Når fastlegen, spesialistene og medikamentene ikke klarer brasene så er det nemlig fortsatt håp.

Osteopat Ole J. Bergum ved Osteopatisk Senter i Skien forteller at han og hans kollegaer kan mer enn knekke ledd og trigge muskler, når ”alt” er prøvd, så er det fortsatt behandlingsmetoder som kan forsøkes.
 
Ikke bare gjør det vondt, men slike plager er også døden for kåthet og glede.

Hvordan ville du reagert dersom du fikk vondt i ryggen hver gang du fikk reisning? Eller hver gang du hadde samleie fikk du sterke smerter i hele underlivet? Mann eller kvinne, dette er selvsagt tilstander du helst ville bli kvitt. Ikke bare gjør det vondt, men slike plager er også døden for kåthet og glede. Da kan det være en ide å kontakte en osteopat eller fysioterapeut, som har kompetanse på området.
 
Bergum forteller at så godt som ingen kommer til fysioterapeuten eller osteopaten med problemer knyttet til seksualitet. Det store flertallet kommer fordi de har vondt i ryggen, smerter i lysken eller ”der nede”.

Etter en nærmere samtale med terapeuten kan det likevel vise seg at utfordringen er knyttet opp mot seksuell aktivitet. Ofte kan terapeuten behandle plagene med tradisjonelle og utvendige metoder, men han eller hun kan også komme til å bruke teknikker som for noen vil oppfattes som heller drastiske.
 
Det er flere ting som kan forstyrre såkalt normal funksjon i underlivet.

Det er snakk om å gå inn i kroppen via vagina eller rektum og bokstavelig talt ”ta grep” og korrigere for spenninger og skjevheter. Det er flere ting som kan forstyrre såkalt normal funksjon i underlivet. Det kan være sterke smerter knyttet opp mot ryggproblemer, bekkenleddsyndrom og problemer i hofteleddene. Det kan være smerter på grunn av infeksjoner og andre tilstander etter operasjoner, og det kan være tilstander som sitter i nervesystemet både sentralt, for eksempel psykiske problemer, som kan ha fysiologiske årsaker eller lokalt på områder på kroppen.
 
En osteopat kan være behjelpelig med blæreproblemer, unormalt sterke smerter ved menstruasjon, kroniske prostataproblemer, ereksjons- og ejukalasjonsproblemer, barnløshet der årsaken ikke er sykdom, medisiner eller dårlig kvalitet på egg og sædceller, smerter ved samleie eller skjev stilling i bekkenet og halebeinet. Osteopaten ser på smerter et sted i kroppen men kan også behandle andre deler av kroppen som en del av en funksjonell helhet.

Det er viktig å understreke at all mistanke om sykdom skal være undersøkt av lege, før en osteopat gir noen form for behandling.

En fysioterapeut og osteopat jobber først og fremst med eksterne, altså utvendige teknikker. Det kan være leddbehandling som artikulasjon, knekking og myke mobilisasjonsteknikker, eller muskelbehandling ved hjelp av triggerpunkter, tøyninger og balanseringsteknikker.

Terapeuten kan også benytte seg av viscerale teknikker som betyr at man behandler med bindevev som er knyttet til indre organer eller kraniosakrale teknikker som jobber med å balansere og avstresse nervesystemet. Dersom ikke noe av dette virker, kan han eller hun også ta i bruk innvendige teknikker, noe som betyr å gå inn i kroppen vaginalt eller rektalt.
 
Teknikken utføres ikke som massasje, men som en korreksjon. Hele behandlingen tar noen sekunder.

Bergum er nøye med å understreke at dette er en behandling som kun utføres etter uttrykkelig samtykke fra pasienten, og det er alltid med en tredje person, enten en annen terapeut eller en bekjent av pasienten, i behandlingsrommet.

Teknikken utføres ikke som massasje, men som en korreksjon. Hele behandlingen tar noen sekunder. Dersom behandlingen skjer rektalt er det snakk om korreksjon av halebein eller prostatadrenasje, skjer det vaginalt er det for å dempe spenninger i bekkenbunn, skjedemuskler eller livmorhalsen.

Vagina og rektum hører med til de områdene på kroppen vår der vi kan føle at eventuelle terapeuter kommer svært tett nær og kanskje også går over intimitetsgrensene våre. Munnen er en annen åpning i kroppen der mange setter en grense. Bergum forteller at det også finnes pasienter som ikke ønsker at terapeuter skal jobbe med teknikker som involverer munnen eller munnhulen.

Likevel, når smertene river i kroppen eller sexlivet går helt skeis, er det likevel greit å vite at det finnes løsninger som kan hjelpe – selv om terapeuten kommer ubekvemt nært inn på intimitetssonen vår.

 
Les også:
Analmassajse: Både nytelse og terapi
Det er vanskelig å ha et godt og avslappet forhold til kroppen sin så lenge rumpa er som en knute.

Åh for en fin pust!
utbryter massasjelæreren Chester Mainard. Han har holdt fingeren et stykke inne i rumpehullet hennes i snart tjue minutter.


ABC for erotisk massasje
Erotisk massasje kan læres gjennom prøving og feiling! Cupidos massasje-ABC er for dem som ønsker noen enkle råd med på veien.


Selv om det gjør vondt
Noen kvinner opplever smerte i løpet av et samleie, og oppførselen deres er illustrerende for hvor viktig samleie er for de fleste heteroseksuelle par. Kvinner som opplever smerte slutter ikke å ha samleie selv om det gjør vont.


 
Fra Cupidos arkiv:
Seksualitet og sykdom

Seksualitet kan føre til sykdom. Seksualitet kan forebygge sykdom. Seksualitet kan lindre sykdom.

Relaterte artikler