00088bfd_w
00088bfd_w | © Bulls

Liker ikke smarte damer

Publisert:
Sist oppdatert:

Er du jente - og singel? Det er kanskje fordi du er altfor smart og vellykket, mener forskere.

Er vellykkede kvinner altfor kresne? Eller er det slik at menn foretrekker anonyme kvinner som overlater rampelyset til dem selv?
 
Engelske og amerikanske forskere har undersøkt temaet og kommet frem til en klar konklusjon: Kvinner med høy intelligens er ikke blant favorittene på ekteskapsmarkedet.
 
Ugift med høy IQ
Forskerne ved universiteter i Bristol, Edinburgh, Aberdeen og Glasgow målte IQen til 900 jenter på 11 år. 40 år senere ble jentene fulgt opp for å se hvordan de hadde klart seg i livet.
 
Intervjuene viste tydelig at de smarteste jentene også hadde hatt størst problemer med å finne en passende ektemann. Forskerne fant en direkte sammenheng mellom IQ og singeltilværelsen, hvor 16 poeng på IQ-skalaen tilvarte 40 prosent høyere risiko for å være alene.
 
Guttene som ble undersøkt på samme måte kunne derimot vise til helt andre resultater. For dem ville høyere IQ øke mulighetene for ekteskap, med omtrent 35 prosent bedre odds for 16 poeng på skalaen.
 
Foretrekker sekretæren
Forskerne har ikke noe klart svar på hvorfor smarte kvinner er så lite attraktive hos gutta. Men det mangler ikke på spenstige teorier.
 
En mulighet er at vellykkede kvinner rett og slett ikke finner noen menn på sitt eget nivå i kjærlighetslivet. Noen kynikere vil også hevde at smarte kvinner har forstått noe helt vesentlig, at de ikke trenger noen mann for å være lykkelig.
 
Forskere ved universitetet i Michigan, USA, har en annen teori. De mener at menn foretrekker kvinner som har lavere risiko for å begå utroskap og dermed føde barnet til en annen mann.
 
– Våre undersøkelser bekrefter den populære oppfatningen om at mektige kvinner har en ulempe på ekteskapsmarkedet. Årsaken er at menn foretrekker å gifte seg med mindre vellykkede kvinner.
 
– Vår hypotese er at menn ønsker å minimere risikoen for å oppdra et avkom som ikke er deres eget, forteller forskningsleder Stephanie Brown til avisen Daily Mail.
 

Fra Cupidos arkiv:
Partnervalg, flørt og dating

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?

Relaterte artikler