Norske kvinner kjøper sex og noen definerer det som "likestilling". Bildet er fra filmen «Paradise: Love» som tar opp temaet kvinner som sexturister. | © NTB Scanpix

Seksuell og økonomisk kapital

Skrevet av: Lene Wikander

Publisert:
Sist oppdatert:

Flere utenlandske studier har kartlagt internasjonalt hvordan kvinnelige turister har seksuelle relasjoner i en postkolonial kontekst med lokale menn.

Den industrialiserte verden møter tredje verden på en markedsplass der seksuell og økonomisk kapital utveksles.

Filmen «Heading South» fra 2006 er en annen film som illustrerer dette svært godt. Den følger en gruppe middelaldrende kvinner fra USA og Europa til Haiti, verdens fattigste land, for å møte unge, lokale menn.

«Paradise: Love» er altså langt fra den første filmen som tar for seg kvinnelige sexturister. J. Michael Seyferts film «Rent-a-rasta», også fra 2006, følger for eksempel noen menn på Jamaica som tilbyr sine tjenester mot penger, gaver eller løfter om en bedre framtid. Hvert år valfarter over 80 000 middelaldrende vestlige kvinner til Jamaica for å benytte seg av disse tjenestene.

I boken «Race, Ethnicity, and Sexuality – Intimate Intersections Forbidden Frontiers» fra 2003, bruker forfatteren Joane Nagel begrepet «etnoseksualitet» for å vise til sammenhenger mellom seksualitet, kjønn, rase og komplekse globale maktstrukturer.

For å forsvare sine kjøp av seksuelle tjenester mener Nagel kvinner trenger å inngå i konvensjonelle forestillinger om kvinnelig seksualitet, og kvinners tilgang til sex legitimeres gjennom romantikk. Derfor snakker man altså heller om «ferieromanser» enn om sexkjøp.
 
Norsk lov er tydelig
Norsk straffelov levner ingen tvil, fra og med 1. januar 2009 har det vært ulovlig for nordmenn å kjøpe seksuelle tjenester både i Norge og i utlandet. Lovparagrafen er omstridd, men uansett hva lokale regler skulle tilsi, norske menn og kvinner kan straffes etter norsk lov dersom de kjøper sex og seksuelle tjenester på når de er på reise i utlandet.
 

Les også:
Når kvinner blir sexturister
Det er Vestens kvinner som er det store innen langsiktig sexturisme!



Erotisk kapital i bytte
mot sosial og kulturell kapital

Yngre har mest erotisk kapital. Men en eldre kan kompensere ved å dele sin kunnskap, erfaring og sosiale nettverk med den yngre.

Relaterte artikler