0000qy3j
0000qy3j | © Bulls

Med erotikk på menyen

Skrevet av: Merete Thynnes

Publisert:
Sist oppdatert:

Den eldste historien vi kjenner handler om et eple og en slange. Og visst ble mennesket ledet inn i fristelsen.

Kjærligheten vandrer langs mange veier. Én går via magen til hjertet, eller kanskje det er til underlivet?

Både mat og erotikk appellerer til sansene våre. Lukten, synet og ikke minst smaken kan få enkelte av oss til å nå den sjuende himmelen enten det dreier seg om føde eller elskov. Aromatiske og afrodisierende ingredienser kan på samme tid forbedre et måltid og vekke sanseligheten.

Virilitet og styrke
Alle kulturer har hatt sine egne kjærlighets- og fruktbarhetsguder. Romernes kjærlighetsgudinne het Venus. Her hjemme tilba vi den vakre og selvstendige Frøya. Ordet afrodisiaka, som vi bruker om lystfrembringende råstoffer, er inspirert av Afrodite, den greske gudinnen for kjærlighet, skjønnhet og fruktbarhet.

Mat kan virke afrodisierende fordi den minner oss om sex. Kanskje er det en spesiell form som vekker fantasien vår. Ålen for eksempel, som er høyt skattet av japanske menn, har en klart fallisk form. Østersen, som har blitt berømmet som et av tidenes mest virkningsfulle elskovsmidler, har på sin side noe utpreget kvinnelig over seg.

Og minner ikke ferskenen, med sin fløyelsbløte mykhet – om et kvinnebryst?

Mat fra dyr som regnes som spesielt virile skal også etter sigende være afrodisierende. Geita blir sett på som en liten kåting, og geitekjøtt, ikke minst ballene, regnes som meget lystfrembringende.

Hjorten har lenge vært et symbol på virilitet og styrke, og hjortehorn er et høyt skattet afrodisiaka.

Her gjelder vel troen på at ved å spise deler av dyret, overtar man enkelte egenskaper.

Den psykologiske effekten
Mat er et nødvendig gode for igjen å kunne nyte andre gleder – ikke minst de erotiske. Uten mat og drikke, duger helten og heltinnen ikke. Noen matsorter kan imidlertid være ekstra virkningsfulle fordi de inneholder vitaminer, mineraler eller proteiner som er viktige for kjønnsdriften.

Sink, som det finnes rikelig av i østers, kjøtt, ost og melk, er for eksempel aktivt ved produksjonen av det mannlige hormonet testosteron, som igjen påvirker lystsenteret i hjernen.

Ginseng er et annet populært afrodisiakum som det påstås har effekt. Roten inneholder stoffer som virker positivt på kjønnsdriften.

Dessuten vil sterkt krydret mat – som får pulsen i været og blodet til å flyte raskere – ha en gunstig effekt på begjæret.

Og så er det den psykologiske effekten, da. Kanskje er nettopp vissheten om at en matrett skal være afrodisierende mer opphissende enn noe annet.

En het mellomrett på menyen
Mat og erotikk, erotikk og mat. Det er ikke så nøye hva som kommer først eller sist. Uansett hører det uomtvistelig sammen. En lett rett etter en deilig elskov. Et nøye planlagt måltid som innledning til en het elskovsnatt. Eller kanskje erotikken kan inngå som en mellomrett på menyen?

God mat og drikke er en måte å si at man bryr seg om hverandre. Det i seg selv kan virke som et magisk forførelsesmiddel.

Bon appetitt!


Litteratur:
Koefod, Holger og Barmen, Lars: Lystens kokebok. Aschehoug Forlag, Oslo 1998
Hov, Dagfinn og Pedersen, Viggo: Flørt – Erotisk kokebok. Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 2000
Hov, Dagfinn og Pedersen, Viggo: Den erotiske kokeboken. Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 1987
Ferrero, Carlo Scipione: Erotikk med alle sanser. Gyldendal Norsk Forlag, Oslo 1988

Relaterte artikler