Nytt nummer ute nå!
Nominert til pris - Akwaeke Emezi er den første ikke-binære transpersonen som er nominert til britenes gjeve litteraturpris for kvinner. | © Elizabeth Wirija/Akwaeke.com

​Første ikke-binære transperson nominert til gjev britisk bokpris

Publisert: 05.03.2019 kl. 15:21 | Oppdatert: 05.03.2019 kl. 15:21

Forfatter: NTB
Akwaeke Emezi er den første ikke-binære transpersonen som er nominert til britenes gjeve litteraturpris for kvinner.
Det skjer med 2018-romanen «Freshwater», som var den nigerianske forfatterens debutbok.

Nå står tittelen på langlisten til Women's Prize for Fiction, tidligere kjent som Orangeprisen, sammen med 15 andre utgivelser. Kortlisten offentliggjøres 20. april, mens vinneren utropes 5. juni, skriver BBC.

«Freshwater» forteller historien om en ung, nigeriansk kvinne som forlater hjemlandet for å slå seg ned i USA, og er basert på Emezis egne opplevelser. Romanen har vært aktuell til en rekke priser, og er utkommet på hittil seks språk.

Emezi foretrekker å omtales i flertall, og fortalte til New York Times om sin kjønnsdysfori, som førte til valg om brystreduksjon og fjerning av livmor. Men også til noe hentet fra Igbo-folkets tradisjonelle tro, der byttinger kalles ogbanjer, ifølge avisen.

– Tanken om at jeg kunne være en ogbanje dukket opp samtidig med at jeg innså at jeg var trans, men det tok sin tid å føre de to verdenene sammen. Operasjonene var en bro mellom realitetene, fra det å være født som kvinne til å tildele meg selv identitet som ogbanje, sier forfatteren til avisen.

Emezi skrev novellen « Transition », på trykk i The Cut, om prosessen.