Nytt nummer ute nå!
Følger ikke med i timen - Lærere overser i følge en undersøkelse seksuell trakassering i klasserommet.

​Lærere blinde for seksuell trakassering?

Publisert: 26.02.2019 kl. 00:00 | Oppdatert: 26.02.2019 kl. 00:01

Forfatter: Sveinung Stoveland
Elever anser seksuell trakassering som dagligtale.
På engelske universiteter finnes det et fenomen som kalles «lad culture», eller guttekultur på norsk. Dette kan kanskje sammenliknes med holdningene bak Donald Trumps garderobe-prat, som var hans unnskyldning for den berømte «grab them by the pussy». Det skulle altså være sånn gutta snakker seg imellom.
 
Tidligere har dette vært regnet som et svært begrenset problem, som noen små grupper av råtne epler driver med. Dette er i alle fall hva de ansatte ved universitetene tror.

En ny studie viser at dette ikke stemmer. Professorene er ikke til stede der slike holdninger får spillerom, og studentene rapporterer det heller ikke, fordi de anser det for å være så vanlig, at det er helt normal dagligtale.

Studien heter selvforklarende nok «Jeg har på følelsen at det er ganske ille, men fordi jeg ikke ser det, så vet jeg ikke». Rapporten er laget av Carolyn Jackson, professor ved Lancaster-universitetet, og Vanita Sundaram, professor ved universitetet i York.

Har du tanker om eller kommentarer til denne teksten? Vi hører gjerne fra deg; send inn din tilbakemelding via denne linken.