Nytt nummer ute nå!
Viktig utvikling - Det er viktig å følge med på barnas kroppsbildeutvikling. | © Maridav Shutterstock NTB scanpix

​Norsk studie om kroppsbilde

Publisert: 20.02.2019 kl. 00:00 | Oppdatert: 20.02.2019 kl. 00:01

Forfatter: Sveinung Stoveland
Det er viktig å følge med på barnas kroppsbildeutvikling.
En norsk studie om kroppsbilde fra barn til voksen ble nylig publisert i det internasjonale tidsskriftet Journal of Sexual Research.

Begrepet kroppsbilde handler om hvordan man opplever sin egen kropp, og hva man tenker og føler rundt dette. Det er nært knyttet til selvfølelse. Noen kan, for eksempel, synes at de ser tjukke ut i speilet, selv om andre kan se at de egentlig er tynnere enn andre.

Inga Lundin Kvalem og Bente Træen har sammen med et team fra universitetet i Oslo og Bærum kommune fulgt et utvalg unge over en periode på 13 år, fra barn til voksen. De har undersøkt utviklingen av kroppsbildet i relasjon til seksuell tilfredshet.

Guttene hadde høyere seksuell aktivitet, inkludert onanering, og et gjennomsnittlig bedre kroppsbilde enn jentene. De fleste av begge kjønn fikk noe bedre kroppsbilde med årene.

Forskerne fant en sammenheng mellom godt kroppsbilde i barne- og ungdomsårene, og seksuell tilfredshet i voksen alder. De mener derfor det er viktig å følge med på barnas kroppsbildeutvikling.