​Overlevelsesguide for unge jenter
​Overlevelsesguide for unge jenter | Ulrikke Falch (t.v.) og Sofie Frøysaa har skrevet en bok om feministisk førstehjelp. | © Gyldendal

Jenteloven; en praktisk håndbok for unge damer

Skrevet av: Marianne Støle-Nilsen

Publisert:
Sist oppdatert:

ANMELDELSE: Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa er damene bak boka "Jenteloven"; en bok som er godt skrevet dersom den som leser den er i målgruppen.

Ulrikke Falch (22) og Sofie Frøysaa (29) har skrevet en bok om feministisk førstehjelp, en slags overlevelsesguide for unge damer, der de blant annet tar opp seksuell trakassering.

Ulrikke (22) er oppvokst i Oslo. Hun er blitt kjent gjennom ungdomsserien SKAM og bruker sin rolle i offentligheten til å spre kunnskap om psykisk helse, kroppspositivisme og feminisme.

Sofie (29) er opprinnelig utdannet grunnskolelærer, men til daglig jobber hun som komiker og foredragsholder. Hun har turnert Norge rundt med soloshowet "Ambisiøs og deprimert", som handler om å vokse opp i Bibelbeltet med to mødre når man har Tourettes syndrom.
 

Bruker egne erfaringer


Noe av det beste med boken er at de to forfatterne bruker egne opplevelser og erfaringer som eksempel på hvordan en jente kan ha det og hva hun kan bli utsatt for. De skriver sine personlige fortellinger fra perspektivet av en fjortenåring eller tolvåring og kommenterer det så fra sitt ståsted nå i tjueåra.

På denne måten bruker de teknikken «Hva ville du fortalt ditt yngre selv?» til nettopp å fortelle dette til alle de yngre jentene som nå kan stå midt oppe i de samme problemstillingene og slik får redskaper og kunnskap til å takle situasjonene.
 
Selve Jenteloven, som tittelen henspiller på, er på elleve paragrafer som fremhever en inkluderende feminisme, som både peker på viktigheten av samhold, solidaritet og å være snillere mot seg selv. Gjennom boken taler Falch og Frøysaa direkte til sine lesere og forteller dem at de er gode nok, at de har rett til å kreve å bli behandlet med respekt og at det er normalt å ikke ha det bra hele tiden. De bryter tabu om seksuell trakassering, psykisk helse og spiseforstyrrelser og forteller fritt og åpent fra egne opplevelser.
 
Samtidig opplyser de om seksualitet på en måte deres seksualitetsundervisning dessverre aldri gjorde: De problematiserer seksuelle overgrep og «slutshaming» og tar til orde for retten til å bestemme over egen kropp og å eie sin egen seksualitet - enten man vil ha mye sex eller ikke ha sex i det hele tatt.
 

Jomfrudommen plukket fra hverandre

 
Begrepet «jomfrudom» plukkes pent fra hverandre, både med å stikke hull på myten om «jomfruhinnen» og myten om at gutter «tar jomfrudommen» mens jenter «mister jomfrudommen». I Laura Bates’ «Girl Up!» illustreres dansende vaginaer, mens du i Jenteloven finner skjedekransdansen.
 
Boken er godt skrevet for målgruppen. Unge lesere får mulighet til å sette ord på sexisme og trakassering og kan gjenkjenne de typene som ofte kan utsette andre for nettopp dette. Falch og Frøysaa gir eksempler på hvordan leseren kan ta til motmæle. De gir også eksempler på hva man kan si for å støtte andre jenter.
 
Selv om forslagenes ordlyd kanskje ikke alltid er de beste, vil de likevel bidra til en bevisstgjøring om at man faktisk kan og bør si fra. Du skal ikke finne deg i alt - og det er viktig at du støtter andre jenter slik du selv skulle ønske du ble støttet da du trengte det.
 

Plasserer ansvaret

 
Ulrikke Falch og Sofie Frøysaa er gjennomgående flinke til å plassere ansvaret der det hører hjemme: Hos gutta, hos myndighetspersoner, hos foreldre - samtidig som de gir unge jenter verktøy til å ta det ansvaret som er mulig for dem (ved å si fra, støtte hverandre, gi seg selv mer rom til å være seg selv, avfølge «influencere» som bidrar til dårlig selvfølelse) og legge fra seg det ansvaret som ikke er deres (Nei, det var ikke din feil at noen var stygge mot deg eller trakasserte deg seksuelt. Det er ikke din feil at læreren støttet gutta som plaget deg og bagatelliserte dine opplevelser.).
 
Jenteloven er rett og slett en praktisk håndbok for unge jenter - og selvfølgelig også for andre kjønn - som vil bevisstgjøre og gi verktøy til å stå litt stødigere og tryggere gjennom ungdomsåra og videre i livet. Den er skrevet direkte og tidsriktig for målgruppen - noe som kan gjøre den tidlig utdatert. Samtidig er dette garantert en bok veldig mange unge trenger nettopp akkurat nå.

Om anmelderen: Marianne Støle-Nilsen har lang erfaring som lærer i ungdomsskolen og er nå seniorrådgiver i organisasjonen Sex og Politikk, hvor hun arbeider med seksualitetsundervisning og undervisningsmateriell. 

 

Relaterte artikler