Nytt nummer ute nå!
Grip dagen! - 4. september er Verdensdagen for seksuell helse; bruk dagen til å gjøre noe for din egen seksuelle helse! | © David Steinberg

Grip verdensdagen for seksuell helse

Publisert: 03.09.2018 kl. 12:18 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 17:28

Forfatter: Tore Aasheim
I dag 4. september er Verdensdagen for seksuell helse; marker dagen på din egen måte!
4. september er Verdensdagen for seksuell helse. Dagen ble opprinnelig innstiftet av World Association for Sexual Health (WAS) i 2010 for å fremme seksuell helse over hele verden. 

Litt spesielt for oss i Norge så var slagordet for den aller første verdensdagen for seksuell helse «Talk About It!». Ordrett oversatt er det nøyaktig det samme som regjeringen har valgt å kalle sin strategiplan for seksuell helse for årene 2017 til 2022; litt «velkommen syv år etter», liksom.  

Eget ansvar


Målet med dagen er som navnet skulle tilsi å fremme verdensbefolkningens generelle seksuelle helse. Status for den seksuelle helsen til folk rundt på jordkloden er forståelig nok svært forskjellige fra land til land, fra kultur til kultur, på samme måte som dette også gjelder for generell helse, menneskerettigheter, ytringsfrihet og så videre.

Det er ikke bare World Association for Sexual Health (WAS), Verdens helseorganisasjon (WHO) og regjeringen som har ansvar for vår seksuelle helse; vi har alle et ansvar for å ta vare på vår egen helse; den fysiske, mentale og den seksuelle.

4. september er da vi alle i fellesskap skal løfte fram vår felles seksuelle helse, men det er også dagen da du selv kan bidra med noe som kanskje kan gjøre din seksuelle helse litt bedre.
 

Sammensatt helse


Seksuell helse er alt fra det å faktisk kunne prestere, det å føle nytelse, det å få barn, det å velge den partneren man selv måtte ønske, ja, faktisk også det å velge å leve uten sex.

I vestlig tradisjon så hadde vi lenge sex ene og alene for å føre slekten videre. Så begynte vi å ha sex fordi vi var forelsket. Og nå er vi kommet dit hen at det også er helt greit å ha sex bare fordi vi synes det er godt og at det gir livet og hverdagen økt verdi og livskvalitet.

Av og til er det ikke så mye som skal til for å forbedre den seksuelle helsetilstanden, mens det andre ganger krever større omveltninger som tar lengre tid. Likevel, en lang reise starter alltid med det første skrittet.
 

Grip dagen!


4. september er bare én dag i året, men hvorfor ikke gjøre det til den dagen da du gjør noe eller bestemmer deg for noe som skal være med å gjøre din seksuelle hverdag bedre?

Her er noen forslag:
 • Overrask din partner med en hyggelig, romantisk eller en spennende seksuell opplevelse. Er det for eksempel lenge siden dere har hatt sex om morgenen? Eller kanskje er det på tide å bryte «vente til freda’n»-rutinen?
   
 • Dersom du er single kan du enten laste ned noen dating-APPer og komme deg ut på sjekkemarkedet igjen. Det er kanskje en stund siden du tok denne delen av hverdagen seriøst? Sjekkemarkedet er ikke for feiginger, men er det ikke på tide at du gjør en egeninnsats? Drømmeprinsen eller -prinsessen kommer sjelden rekende på en fjøl.
   
 • Snakk sammen! Ok, det høres kanskje lett ut, men når var det dere snakket om hvordan dere har det i forholdet? Her må dere gjerne ta høyde for at det kan komme fram ting som ikke bare er koseprat; og uansett, velger dere å ta en slik prat må begge være motiverte for det.
   
 • Lær mer om deg selv. Når onanerte du sist? På tide å prøve ut en ny teknikk? Hva med å prøve et sexleketøy? Sett av tid til deg selv, dette er like viktig som å holde kroppen og hodet i form. Sett av tid, skjem deg bort med litt «alene-tid».
   
 • Skriv en erotisk tekst og send den inn til Cupido! Lek med dagdrømmene dine, strekk dine egne grenser, og så er det faktisk lov å bli kåt av det du selv skriver og fantaserer om. Send inn teksten, blir den antatt og publisert tjener du noen kroner også. Les mer om det å skrive erotiske tekster HER.
   
 • Vær den første til å starte en dialog på sjekke-APPen, ikke vent på at den andre skal si noe først. Vær ærlig, si det du mener, men vær også forsiktig.
   
 • Er du mor eller far eller bare en voksen som er rollemodell for en ungdom eller et barn, si noe som gjør at de føler seg trygge i sin egen seksualitet. Skjønner du at det er en ung gutt eller jente som sliter med å komme ut av skapet, si noe pent om et homofilt eller lesbisk par. Vis at du synes det er greit. Det er ikke sikkert det skjer så mye mer den dagen, men da har du sådd en viktig spire som skal vokse livet ut. Dette funker også for alle som er kompis eller venninne med noen som er i samme situasjon.
   
 • Er det noe du har lyst til å vite mer om? Brenner du inne med spørsmål du gjerne skulle ha stilt? Send en henvendelse til Cupido og så kan det hende redaksjonen tar saken. Redaksjonen har taushetsplikt og du kan komme med innspill om hva som helst på DETTE SKJEMAET.
   
 • Si noe pent til noen. Enten om det er ment som første ledd i en flørt eller bare for å være hyggelig med noen. Komplimenter øker selvtilliten både til den som gir og den som får. Og sunn selvtillit er bra for den seksuelle helsen. NB! Og skulle du være så heldig å få et kompliment så er det like viktig å ta imot og takke pent!
   
 • Det viktigste av alt – så lenge du holder deg innenfor loven – gjør det du selv har lyst til. Her fungerer også Kardemommeloven aldeles utmerket. Synes du sexlivet fungerer bra som det er, så er det ikke nødvendig å gå over på C-momentene – selv om det selvsagt er lov å prøve.