Alfahannen sjarmerer
Alfahannen sjarmerer | Kvinner synes å sette pris på menn som kanskje ikke ser på kvinner som likeverdlig med dem selv. | © Shutterstock

​Alfa-hannen lever i beste velgående

Skrevet av: Tore Aasheim

Publisert:
Sist oppdatert:

Finnes det velmenende sexisme? Ja, mener en gruppe forskere som samtidig påstår at selv feminister finner det tiltrekkende.

I kjølevannet av den siste tids fokus på sexisme og metoo-kampanje dukker det opp undersøkelser som stiller spørsmål ved samspillet, eller kanskje til og med mangel på samspill mellom kjønnene.

Hvor seriøse og «avslørende» disse undersøkeselene egentlig er kan alltid diskuteres, men de viser også at det som problematiseres i en kultur, ikke oppfattes som noen utfordring i andre deler av verden. Dette gjelder også kulturer som på mange måter i hovedsak ansees som rimelig like.

En undersøkelse som nettopp er blitt publisert i USA antyder at det er noe som kan oppfattes som velment sexisme.
I utgangspunktet så beskrives sexisme som undertrykking og nedlatende holdning til menn og kvinner på grunn av kjønn. Begrepet ble introdusert i 1960-årene som en parallell til begrepet rasisme. Nå mener man altså at det finnes «snille» sexister.

«Velment sexisme» skal være når menn mener og tenker at kvinner skal verdsettes og beskyttes, de skal hjelpes først i nødsituasjoner, en mann skal gi sin jakke til en kvinne som fryser og åpne dørene for henne. Med andre ord; alfa-hannen våkner til liv, kvinner trenger hans beskyttelse og han anser det som sin jobb og plikt.

Samme undersøkelse viser at kvinner faktisk ser ut til å være mer tiltrukket av denne type menn og deres oppførsel, selv om det kan anses og defineres som en form for sexisme.

Disse «snille sexistene» mener at kvinner skal være dydige og omsorgsfulle, de anser kvinner som svake og at de har behov for ekstra omsorg. Undersøkelsen påstår at kvinner foretrekker menn med denne innstillingen, og den viser også at kvinner som definerer seg selv som feminister setter like stor pris på denne type menn som kvinner som ikke mener de er feminister.  

Undersøkelsen er publisert i «Personality and Social Psychology Bulletin» og ble nylig diskutert i det prisbelønte debatt-programmet TYT (The Young Turks)

Forskerne bak undersøkelsen har videre en mistanke om at en rekke menn som i utgangspunktet er for likestilling og lik behandling av kvinner og menn later som de er «snille sexister» for å tiltrekke seg damer. De er i utgangspunktet for likestilling, men har skjønt at de må endre adferd for å tiltrekke damer.

«Dette er ikke sexisme, dette er flørting,» mener en kvinne som Cupido har snakket med. «Vi er kommet et par tiår forbi at det er brudd på likestillingsloven at en mann åpner døren for en kvinne,» mener hun.

«Jeg tror mange kvinner liker tanken på en sterk og beskyttende «alfa male», det er mange som tenner på det å bli reddet og beskyttet, og det har ingenting med likestilling eller feminisme å gjøre,» uttaler en annen.

«Det er faktisk lov til å gi en dame jakken din eller åpne døren for henne, uten at du samtidig trenger å være en sexist,» kommenterer programleder Chenk Uygur noe lakonisk i programmet.

Psykolog og spesialist i seksuell rådgivning Rikke Pristed mener at vi til tross for at vi trekker oss mot et samfunn der menn og kvinner er likestilte, så blir vi likevel hengende fast i gamle, fastgrodde og tradisjonelle seksuelle manus som styrer hvordan vi forholder oss til hverandre. Vi gjør det vi tror forventes av oss og siden det øyensynlig fungerer så fortsetter vi med det uten å se at det slett ikke er særlig fremmende for likestillingen.

«Jeg tror det er en del kvinner som foretrekker denne formen for oppmerksomhet, i alle fall i starten av et forhold, rett og slett fordi det passer inn i de tradisjonelle seksuelle manus som vi er vokst opp med. Samtidig tror jeg at de fleste kvinner ikke vil trives med denne type oppførsel i et parforhold på lengre sikt. Om det oppfattes som omsorg så vil en del kanskje akseptere det, men oppfattes det som nedlatende så tror jeg mange kvinner ikke synes det er noe særlig,» forteller Pristed som likevel synes det er et interessant tema som man se nærmere på.

Hva tenker du om dette temaet? Send inn dine kommentarer her.
 

Relaterte artikler