Nytt nummer ute nå!
Kom du? - Filmen handler om orgasme, men også om kommunikasjon, forteller regissør  Jo Lyngklip Kyhlensøs. | © Stillbilder fra filmen

Dokumentar-debut om orgasme: Kom du?

Publisert: 15.07.2018 kl. 14:01 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 17:32

Forfatter: Sveinung Stoveland
Historisk kvinne-kull uteksaminert fra Filmskolen på Lillehammer.
Kom du? Dette er tittelen på regi-debuten til den nyutdannede dokumentaristen Jo Lyngklip Kyhlensøs eksamensfilm fra Filmskolen på Lillehammer.

Hun er en av tre kvinner i historiens første kull, ved filmskolens nye linje for «kreativ dokumentar-regi». De to andre nybakte dokumentaristene er Teresia Fant og Barbora Hollan. Kvinnedominansen skyldes størst interesse og talent fra kvinnelige søkere.
 
Kyhlensøs forteller historien om tre kvinner som deler ett og samme problem, de får ikke orgasme når de har samleie.

En kvinne faker, en annen har akseptert at det er slik, og en tredje har aldri hatt orgasme i det hele tatt.

Regissøren har tidligere vunnet pris for sin medvirkning i en film om kvinnens vagina, kalt Révololution de la nature modern.
 
«Filmen handler selvfølgelig om sex og orgasme, men er først og fremst om kommunikasjon», uttaler regissøren selv.

Kyhlensøs snakker av egen erfaring. Hun mener sex fortsatt er tabu, og vanskelig å snakke om, både med venner og den man har sex med.
 
Det spesielle ved den nye linja er at den skal skille seg fra dokumentar-utdanninger som med en journalistisk tilnærming.

«Vi lener oss mye mer mot det filmatiske universet», sier hovedlærer og filmskaper Charlotte Røhder Tvedt til bransje-nettstedet Rushprint.

«Dokumentarfilm har i Norge blitt et felt hvor kvinnelige utøvere markerer seg sterkt», skriver nettstedet. Et eksempel på dette er dokumentarist Aslaug Holms film om sønnene sine, kalt Brødre, som settes opp på fransk kino i 2018.
 
Dokumentar: Kom du? / How was it for you?
Regi: Jo Lyngklip Kyhlensøs
Foto: Magga Vala
 
Klipp fra Filmskolen:
 


 
Sjekk dennne linken for mer informasjon.