Nytt nummer ute nå!
De nominerte - De tre finalistene til Skamløsprisen 2018: (f.v.) Carina Elisabeth Carlsen (foto: privat), Mia Landsem (foto: privat) og PUST UT. | © NTB/Scanpix

Nå bestemmer du hvem som skal vinne Skamløsprisen 2018

Publisert: 01.07.2018 kl. 16:20 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 17:32

Forfatter: Tore Aasheim / NTB
De tre finalistene til Skamløsprisen 2018 er klare, og nå er det opp til publikum å bestemme hvem som fortjener å stikke av med årets pris.
Juryen til årets Skamløspris har talt, dette er topp tre til å vinne prisen:

Carina Elisabeth Carlsen

Mia Landsem

PUST UT


- Juryen hadde en vanskelig oppgave med å velge ut finalistene, og er glade for at det nå er publikum som skal bestemme hvem som går helt til topps. Alle innsendte nominasjoner var gode og det er utrolig sterke kandidater som står igjen som topp tre, sier Maria Røsok, daglig leder i Sex og samfunn.

Nå er det opp til folket å bestemme hvem som skal vinne, og du kan stemme her. Frist for å stemme er 1. august. 
 
Dette er de tre finalistene
Carina Elisabeth Carlsen er humanist og kroppspositivist, og ønsker å bryte ned vrangforestillinger og utfordre forutinntatte holdninger, slik at mennesker som ikke passer inn i vedtatt samfunnsnormer skal slippe å føle skam.
 
- Denne nominasjonen betyr mye, og det å være blant de tre utvalgte er for meg en bragd i seg selv. For meg bekrefter nominasjonen at min påvirkning har betydning for enkeltpersoner, men også på samfunnsnivå - og det er veldig godt å kjenne på! sa Carina da vi fortalte henne at hun var videre blant topp tre.
 
Mia Landsem har de siste årene jobbet konkret opp mot nettsider som deler og sprer private bilder uten samtykke. Hun behandler alle henvendelsene hun får, og tar også tak i saker der hun ikke blir oppfordret, men der hun kommer over bilder som er krenkende og som misbruker andre.

Da vi kontaktet Mia for å fortelle henne at hun var igjen blant topp tre, sa hun dette:

- Det er kjempekult! Har aldri skammet meg over noen ting egentlig. Nakenhet er enda et stort tabu. Jeg er fullt for åpenhet. Både om seksualitet og psykiske problemer. De som blir lagt ut naken sliter alene i stedet for å samle seg. Derfor har vi samlet en internasjonal støttegruppe med over 1.000 medlemmer som kjemper mot lovene i blant annet USA. Jeg skal også skrive bok om temaet til neste år!
 
PUST UT er det eneste tilbudet i Norge for skeive mennesker med utviklingshemming. Mennesker med utviklingshemming er en allerede stigmatisert gruppe, og mange opplever ofte en dobbel stigma.

De som har deltatt på PUST UT snakker mye om det å ikke lenger skamme seg over hvem de er, både når det gjelder kropp, identitet og seksualitet, og de har utviklet en følelse av å være stolte av hvem de er.
PUST UT synes også det var stort å komme blant topp tre:

- PUST UT er et tilbud og en sak som fortjener oppmerksomhet, slik at også flere i målgruppen blir sett og hørt. Vi håper nominasjonen bidrar til større åpenhet og mindre stigmatisering omkring skeive personer med utviklingshemming. 

Vil du vite mer?
Alle tre finalistene vil få en hel dag til å presentere seg for publikum når "Sex og samfunn" kjører Instagram takeover i juli. Følg med på Instagram og bli bedre kjent med Carina, Mia og PUST UT!

Utdeling av Skamløsprisen 2018
Skamløsprisen deles ut under Skamløsdagen som arrangeres 4. september, som også er Verdens seksuelle helsedag.

kamløsdagen finner sted på Riksscenen i Oslo. Else Kåss Furuseth er konferansier for dagen og vil ta oss gjennom en innholdsrik fagdag med bidrag fra noen av landets fremste på feltet.

Vi får innlegg fra blant annet Kathrine Aspaas, Jonas Klinge Bergland og Kaveh Rashidi, Transtastisk og Vi Tror Deg-Stiftelsen. Dagen avsluttes med musikk fra Jonas Alaska, Mikhael Paskalev og Billie Van.

Det er gratis å delta på Skamløsdagen. For mer informasjon om program og påmelding til dagen, se Sex og samfunns hjemmesider.
 
Juryen til Skamløsprisen 2018 består av Andrea Voll Voldum fra Vi Tror Deg-Stiftelsen, Kaveh Rashidi, Simen Hunding Strømme, Emil Johnsen, Else Kåss Furuseth, Noah Lindaas, Kathrine Aspaas og Maria Røsok.