Høytid med sex
Høytid med sex | Undersøkelser viser at høytider, uansett religion gjør at vi blir mer amorøse av oss. | © Shutterstock

Høytider gjør at vi får lyst til å ha sex

Skrevet av: Sveinung Stoveland

Publisert:
Sist oppdatert:

Det er lenge til jul, men om tre måneder kommer fjorårets "julegaver"

Mor og far er kanskje ikke så slitne i jula likevel? Høytid er også parringstid, skal vi tro forskerne. Les mer om dette i dagens sex-notiser, men først litt andre nyheter:

Ikke impotent av sykling!

Det har lenge vært antatt at syklister er mer utsatt for impotens og prostatatrøbbel fordi sykkelsetet hemmer blodsirkulasjonen og klemmer på området mellom ballene og rumpa.

En stor internasjonal studie hevder å ha motbevist dette, opplyser Norsk Helse Informatikk. Aktive syklister hadde imidlertid problemer med sårhet og ømhet i skrittet. Variasjon mellom sitting og ståing på sykkelen er en mulig forklaring på at de mest aktive syklistene ikke får de antatte problemene.

Studien ble ledet av urolog Mohannad A. Awad, tilknyttet King Abdulaziz-universitetet i Saudi Arabia, og Universitetet i California, San Francisco. Studien brukte blant annet Facebook for å nå ut til sykkelmiljøer på jakt etter deltakere.
  
Hvordan bli kvitt uønsket ereksjon?
Magasinet Medical News Today har tatt på seg jobben med å samle gode råd mot ereksjoner som kommer når det passer dårligst. Ereksjonen er egentlig bare tegn på en sunn og frisk kropp.

Årsakene til ereksjonen er som regel enten mentalt trigget, trigget ved berøring eller kommer av seg selv mens man sover. Det er også vanlig med såkalte våte drømmer, at man får utløsning mens man sover. Dette er bare kroppen som sjekker at alt virker som det skal.

Så til rådene:
1. Vent rolig, sett deg ned, pust rolig og ta det med fatning.
2. Mediter ved å gjenta et ord eller en setning uten å si det høyt.
3. Distraher deg selv ved å regne eller telle i hodet.
4. Skift stå- eller sittestilling.
5. Kald dusj.
6. Varmt bad.
7. Lette treningsøvelser.

Bedre sex med mindfulness?
Julia Veltens team ved Rurhr-Universitet Bochums Mentale helse-lab i Tyskland har gjort forsøk med kvinner og mindfulness.

Hun ville finne ut om dette kunne hjelpe kvinner med seksuelle vansker. Forsøkene bestod i at kvinnene gjennomførte en oppmerksomhetsøvelse og fikk se to erotiske filmer. Kvinnene opplevde høyere grad av seksuell opphisselse og målinger på kjønnsorganene bekreftet at dette også gjaldt det rent fysiske.

Forskerne tror at mindfulness-øvelser som fokuserer på seksuell opphisselse «her og nå» kan hjelpe kvinner som opplever manglende lyst til å få et bedre sexliv. Det er ikke kjent hvorfor akkurat mindfulness virker inn positivt.
 
Dr. Love er Kongos ­seksual-app
Doktor Aimé Lokulutu i Kongo driver mobil-appen Dr. love for unge om seksuelle temaer. Det går for det meste i spørsmål om kjønnssykdommer, prevensjon og svangerskap. Et eksempel er myten om at malaria-tabletter beskytter mot svangerskap.

Dette vet doktoren er tull, fordi han selv gikk i den fella og har en sønn som resultat. Historien er publisert på BBCs nettsider.
 
Religiøs høytid = flere unnfangelser
n Forskere fra Portugal og USA ledet av Joana Goncalves-Sa og Luis Rocha har studert sammenhengen mellom religiøse høytider og unnfangelser.

Det fødes flest barn i september hos oss på den nordlige delen av jordkloden, derfor unnfanges det altså flest i desember. Forskerne tror at dette kan ha sammenheng med den stemningen vi kommer i rundt juletider.

Dette underbygges av at det i muslimske land er en liknende tendens rundt deres høytider. De kaller stemningen for «loving mood». Dette kan tyde på at de følelsene som oppstår når vi har julestemning med familiesamvær og spesiell musikk, mat og lukter, er i slekt med de følelsene som gjør at vi er klar for å pare oss.

Tidligere har man trodd at biologi og solas gang gjennom året har styrt, men nå er forskerne overbevist om at kulturen bestemmer disse statistiske toppene i unnfangelser.
 
Et slag for eldre kvinners sexliv
En artikkel omtalt på nettstedet til the American Association for the Advancement of Science (AAAS) etterlyser mer oppmerksomhet fra leger når det gjelder eldre kvinners seksuelle helse.

Eldre kvinner snakker sjelden med legen om sex, og når de gjør det er det gjerne pasienten som tar det opp.

Denne gruppa er systematisk ignorert, sier dr. Janet Pregler, fra Universitetet i California, Los Angeles. Hun mener eldre kvinner ofte har et aktivt sexliv og dessuten har kjønnssykdommer blitt mer vanlig i denne gruppa, advarer hun.
 

Relaterte artikler