Nytt nummer ute nå!
Søker uforpliktende sex - Lykkelig singel­ kvinne ­søker uforpliktende sex uten at det å få barn er en del av pakken. | © NTB/Scanpix

Lykkelig singel­ kvinne ­søker uforpliktende sex

Publisert: 07.05.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 17:12

Forfatter: Sveinung Stoveland
– Det er større frihet i å ha sex med noen jeg ikke kjenner. Når jeg kan slippe meg helt løs, er det lettere «å komme», sier «Eva», men det er fortsatt press om å gifte seg og få barn i dagens Norge.
Det gjelder 40 prosent av alle nordmenn over 18 år, og mer enn halvparten av alle i Oslo: Dde er single. Blant kvinner under 30 år er bare 14 prosent gift.

De voksne single er mange, men lite synlige. På sosiale medier dominerer parene skrytebildene. Vi tenker gjerne på single som «in between relationships», men kan det hende at noen faktisk velger det selv?

«Eva» fra Oslo-området har vært singel i flere år nå. Hun framstår som en attraktiv yrkeskvinne med selvtillit og humor når Cupido møter henne en kald novemberdag. Førtiåringen sier hun ikke har noe problem med å snakke med oss om sex, men vil helst være anonym av hensyn til jobb. Vi spør henne om hva det var med forhold som ikke fungerte for henne.

Heller utro enn swinger
– Jeg har hatt problemer med frihet og det å være i et forhold. Swinging er ikke noen løsning for meg, fordi jeg ikke vil se partneren ha sex med annen. Da er det bedre å være utro og holde kjeft om det, hevder «Eva».

«Eva» kaller det å møte menn kun for sexens skyld for «puledate».

– Jeg var på «puledate» tidligere også, selv om jeg hadde faste forhold. Jeg ser ikke på utroskap som noe negativt nødvendigvis. Noen ganger har man bare lyst på sex, og det er noe annet enn den nærheten som man har i et forhold, mener «Eva».

Et bevisst valg
Førtiåringen forteller at hun ikke savner et fast forhold. Det vil si, hun kunne kanskje tenkt seg et forhold i teorien av og til, men vet ikke om hun ville ha klart seg uten friheten.

– Det er vanskelig å få folk til å tro at jeg faktisk har valgt å være singel, jeg må ofte forsvare det. Jeg mener det er mye bedre å ha det bra alene enn å være i et forhold som ikke fungerer. Jeg har eksempler på venninder som har kontrollerende menn, for eksempel, men allikevel ikke klarer å forlate forholdet, forteller hun.

Førtiåringen har et aktivt sexliv, og bruker både apper og gamlemåten, som å gå på byen, for å komme i kontakt med menn. Ikke alle nettsteder og apper er like godt egnet til sextreff mener «Eva». Hun har måttet prøve seg fram.
Ble kastet ut fra dating-side

- Jeg har opplevd å bli kastet ut som «useriøs» fra et litt traust date-nettsted i Norge med veldig sterkt kjærestefokus, fordi profilteksten min ga klart uttrykk for at jeg bare var ute etter sex, sier «Eva», som ikke er ute etter kjæreste.
Det har hendt at «Eva» har brukt appen Tinder, hvis hun har kjent at det melder seg et akutt behov.

– Tinder er jo veldig praktisk og tilgjengelig når du kan finne folk rett i nærheten som har lyst på sex med en gang, og det hender, men jeg bruker ofte lang tid på å finne noen jeg har lyst til å ha sex med. Faren med det er at du kan bygge opp for høye forventninger, mener «Eva».

Advarer mot «kjipinger»
«Eva» er ikke redd for å prøve nye ting, men det er ikke alltid det går som planlagt. Hun forteller om en slik date hvor fantasien fikk litt mye spillerom før de faktisk møttes.

– Vi hadde brukt flere uker på å snakke om fantasier på mobilen i forkant. Det var en del av den avtalte greia at det skulle være litt røff sex, men det ble ubehagelig, og det var ikke greit, innrømmer hun.

Eva mener det kan være lurt å unngå å møtes for første gang på veldig private eller avsidesliggende steder, for å kunne trekke seg hvis man ikke føler seg komfortabel. «One night stands» er ikke fritt for farer. Et offentlig sted med andre mennesker kan være lurt.

– Ikke møt noen ute i skogen første gang liksom, det er mange som er kjipe, advarer førtiåringen.

Det blir lettere med åra
«Eva» tror samfunnets press om at kvinner skal få seg mann og barn fortsatt lever i beste velgående, men at det er feil å bare skylde på samfunnet.

– Det er et press fra foreldre og venninder om å gifte seg og få barn, men det er jo også kvinnens egne ønsker og forventninger. Det skjer det noe magisk når du runder førti. Plutselig letter presset fordi ingen lenger tror at du kommer til å få barn, røper «Eva».

Sexolog Siv Gamnes er enig med «Eva» i at presset minker med alderen.

Sexolog: «Krever mot»
– I 20 til 30-åra er det en forventning i venneflokken om å finne seg noen og få barn. Det dreier seg om ikke skille seg ut. Når man runder førti har foreldrene kanskje gitt opp å håpe på barnebarn, sier Gamnes.

Sexologen mener kvinners seksuelle frihet har blitt bedre med årene, men at det går for sakte.

– Det er jo mange som velger å være single. Hvorfor skal man da få seg mann og barn hvis det bare er en forventning som er skapt av andre? Det burde ikke være et problem hvis det ikke er et problem for kvinnen selv, mener Gamnes.
Sexologen mener det finnes kvinner som gifter seg, selv om det ikke er det de helst vil. Normene styrer.– Det krever guts å stå for å være singel, slår Gamnes fast.

Etterlyser god singel-forskning
Psykolog og professor Bella DePaulo ved Universitetet i California, UCSB, har bidratt til en større studie om lykke med et kapittel kalt «Toward a positive psychology of single life». Hun har også skrevet boka «Singled out» om hvordan single stigmatiseres og ignoreres, men allikevel lever lykkelige liv. Hun er selv singel og skriver følgende:

«I motsetning til det vi tror, har vi ingen forskning som forteller at det å gifte deg forandrer deg til et varig lykkeligere og bedre menneske. Denne troen er så sterk at det har blitt en ideologi, som i for lang tid har styrt forskere til å undersøke fordelene ved å være gift, og kun problemene ved singelliv. Dette må det bli en forandring på».